gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

ANNO... 1955-1966 TÖBBÉ VAGY KEVÉSBÉ FONTOS, DE ÉRDEKES! SZÍNHÁZI HÍREK EGERBŐL 12/2 FEBRUÁR

2016.02.14. 17:49

Tematikájában a Színháztörténeti sorozathoz is kapcsolhatóan, de önálló sorozatként egy éven át havonta egyszer, az 1955 és 1966 közötti időszak - ekkor volt Egernek önálló társulata a Miskolccal történt összevonás előtt - aktuális hónapjából olvashatnak változó számú (1 és 5 közötti) szemelvényeket, komolyat, megmosolyogtatót egyaránt, a Népújságból.

   1955 februárjában kimondták a színház létesítésének szükségességét. Egy évvel később megajándékozták a 30 ezredik nézőt. 1962-ben a SZÖVOSZ fontosnak tartotta a színházzal közös heti híradó kiadását.


1955. február 10.

Eger közözönsége állandó színházat igényel
Megyénk népművelési helyzetéről tárgyalt a megyei tanácsülés

   Elsőként a megyei tanács népművelési osztályának, illetőleg Heves megye népművelési helyzetének ismertetőjét hallgatták meg a tanácstagok, amelyet Szőllősi Gyula elvtárs, a megyei tanács népművelési osztályának vezetője tartott.
   …Eger közönsége igényli a színházat. A nyári időszak alatt vendégszereplő miskolci Déryné Színház előadásain mindig zsúfolt nézőtér van. Egész kulturális életünket nagyon eredményesen befolyásolná egy állandó megyei színház felállítása. Egerben egy teljesen felszerelt, mindenben megfelelő épület rendelkezésre áll. De a megye székhelyén kívül még a két színházi igénnyel fellépő várost, Gyöngyöst és Hatvant is ellátná előadásokkal. Megyénk valamennyi községe rajong a színművészetért, amelyet a bármiféle rendezvénynél tapasztalható zsúfolt nézőtér is mutat. Van hát lehetőség tájolásra is.
   A megyei tanács kétnapos ülése, a napirendi pontoknak megfelelően, határozatokat hozott, amelyek közül igen jelentős, hogy a megyei tanács határozatban mondotta ki a megyei színház létesítésének szükségességét.

1956. február 11.

   Csütörtökön este, a Pacsirta előadáson ajándékozták meg az egri Gárdonyi Géza Színház egri előadásainak 30 ezredik nézőjét. A harmincezredik néző Nagy Sándor honvédtiszt volt.

1962. február 3.

   …a földművesszövetkezetekre az elkövetkezendő években nagy feladat vár a falu dolgozóinak tudatformálásában, kulturális ellátottságának biztosításában.   …
   Jelentős feladatuk van a dolgozók tudatformálásában a színházi előadásoknak. A színházzal együtt közös értesítőt adunk ki, amelyben színházi híreket és a színház egész havi műsorát közöljük.

 

 

EGRI SZÍNÉSZNŐK 1919-BŐL & 1921-BŐL

2016.02.08. 15:30

   

Mindkét felvétel a Színházi Életben jelent meg. Az első 1919-ben, képaláírása: Stefán Stefi, az egri színház naivája. A második 1921-ben: Bánffy Anny, az egri színház koloratúr énekesnője.

   Stefán Stefiről ugyanabban az évben így nyilatkozott az Egri Népújság 1919. október 5-i száma: "A színházban tartott pénteki nagy kabaré sajnos igen szerény sikerű volt ... A legkedvesebb feltétlenül Stefán Stefi volt, kissé gyenge, de nagyon kedves hangjával."
   Bánffy Annyról a fénykép megjelenését követő évben írta ugyancsak az Egri Népújság, 1922. július 9-én: "Diszkrét játéka elismeréssel találkozott. Éneke kifogástalan volt, s a hangjai úgy peregtek le a dallamok füzéreiről, mint a ragyogó gyöngyszemek." (Kálmán Imre: A hollandi menyecske című operettjében játszotta Jutta hercegnő szerepét.)

 

HOGY IS VAN EZ?

2016.02.04. 16:20

   Egy nemrégiben nekem feltett kérdés nyomán azt hiszem, nem haszontalan dolog, ha összefoglalom, milyen viszonyban vannak egymással a blog különböző megjelenési helyei, melyik mit ad.
   A legtöbbet természetesen az ezen az internetes címen található hely, ahol a Kedves Olvasó most is olvassa a sorokat. Ez „A” blog. Ezen belül is a főoldal (ahol most is éppen vagyunk): a Napló a megjelenési helye a legtöbb aktualitásnak, de ezek egy része azután innen átkerül a megfelelő rovatba (bal oldali menüsor). Időnként azonban előfordulhat, hogy egy-egy új anyag eleve „csak” valamelyik rovatban jelenik meg, ezért érdemes lehet azokat is böngészni.
   Egyéb hasznos tudnivalók (keresés a blogon és egyebek)  balra fent az Útmutató a bloghoz menüpontban.
   Van egy „mobilblog” változat, androidos okostelefonokra. Itt minden írásos anyag olvasható, de képek nélkül. Hogyan lehet mégis azokat is elérni? Lásd a jobb oldalon a Mobilblog alatti ikonra kattintva!
   A blog Facebook, Twitter és Instagram oldalai a figyelemfelhívást szolgálják egy-egy új anyagra, bejegyzésre, többnyire egy kép, esetleg néhány szó segítségével, de nem kivétel nélkül minden esetben jelzik, hogy van valami új! Maga az új anyag ezeken nem jelenik meg, fel kell keresni értük a gardonyiszinhazblog.gportal.hu-t. A Youtube oldalon hangképek és videók érhetők el, önálló anyagként vagy valamelyik íráshoz kapcsolódva.
   A blognak van hírlevele, feliratkozás a bal oldali menüsor alján. A hírlevelek egyrészt szintén a figyelemfelhívást szolgálják – ezek sem kivétel nélkül minden esetben jelzik azonban az újdonságot! – másrészt fontos tudnivalókat továbbíthatnak.

 

ANNO... 1955-1966 TÖBBÉ VAGY KEVÉSBÉ FONTOS, DE ÉRDEKES! SZÍNHÁZI HÍREK EGERBŐL 12/1 JANUÁR

2016.01.23. 15:59

Tematikájában a Színháztörténeti sorozathoz is kapcsolhatóan, de önálló sorozatként egy éven át havonta egyszer, az 1955 és 1966 közötti időszak - ekkor volt Egernek önálló társulata a Miskolccal történt összevonás előtt - aktuális hónapjából olvashatnak változó számú (1 és 5 közötti) szemelvényeket, komolyat, megmosolyogtatót egyaránt, a Népújságból. 

Január: "Nyilatkozik a néző" - a novaji általános iskola igazgatójának levele a János vitéz 1955-ös előadásáról, majd 1966-ból egy olyan írás (B.Gy. tollából) részletei, amelynek mai aktualitása is van. Az írás új egri szobrokról és azoknak lakossági fogadtatásáról szól, közöttük a Thália címűről, mely a színház mellett került felállításra. A jelenlegi direktor éppen a napokban nyilatkozott a Heves  Megyei Hírlapban arról, hogy szeretné visszahozatni, de terve már a blognak 2011-ben adott interjújában is olvasható volt: "Kerényi Jenő 1967-ben, az akkori új épülethez tervezett egy Thália című kőszobrot, egy fekvő-könyöklő nőalakot. Nem találkozott a közízléssel, mert kicsit előreszaladt formájában, plasztikai kifejezésmódjában, ezért kikerült az Érsekkertbe, esetlegesen elhelyezve, méltatlan körülmények közé. Szeretném ide visszahozni, meg is találtuk a helyét, a Klapka utca felöli park sarokrészére, posztamensre elhelyezve." A színház oldalánál a szoborról a blog Galériájában 1968-as fényképeket láthatnak A mi színházunk - anno című galériában. 


1956.01.11.

Nagy örömet okozott nekünk az előadás

Tantestületemmel és 70 úttörő pajtással már kétszer megnéztük a János vitézt. Mindnyájunknak nagyon tetszett az előadás. A felnőttek és gyerekek egyaránt egy kellemes délután emlékével tértek vissza. A pajtásokat később is sokat foglalkoztatta az előadás.
   A díszletek, különösen az első és második felvonásban nagyon szépek voltak. A rendezés is jó volt. A harmadik felvonásban azonban éreztem egy kis vontatottságot. A színészek játéka nagyon tetszett, különösen Tarján Tamás János vitéz alakítása. Végig átélve játszotta szerepét. Iluska, a Mostoha és Bagó alakítása is nagyon tetszett mindannyiunknak. A francia király magával ragadó humorral mutatta be a tehetetlen, pipogya francia királyt. A francia királylány hangja is nagyon szép volt.
   Nagy örömet okozott nekünk az előadás és kérjük a színház művészeit, hogy még sok ilyen műsorral gyönyörködtessenek bennünket. Igérjük, hogy máskor is megnézzük előadásaikat, amelyek nagy nyereségei a megye dolgozóinak. A nevelők és a pajtások nevében és a saját nevemben sok szerencsét és sikert kívánunk színészeinknek, akiket máris a szívünkbe zártunk. Stépán László iskolaigazgató, Novaj  

 

1966.01.08.

Milyen szobor kellene?

... Egerben mintha a szobrászok alkotásai és a város lakossága egy kicsit szemben állnának egymással. Utcákon, tereken beszédtéma - sokszor nem is rövid ideig - egy-egy új szobor. ... Felkerestük hát többek között Hevesy Sándor tervezőt, a Heves megyei Tanácsi Tervező Iroda építészmérnökét, az egri műemlékvédelmi albizottság elnökét. ... a színház mellett fekvő nőalak tulajdonképpen nem rontja a városképet műemléki szempontból.
- Az embereknek nem tetszik ... nem értik.
- Téma szempontjából ... megfelelő. Talán csak formában nem?
- Hogy milyen szobor tetszene az egrieknek? Amit megértenek. Lehetséges az is, hogy a közönség elmaradt a mai kor követelményeitől, formakultúrában. Azonban meg kell találni formában is a helyes mértéket - ez nem mehet a teljes meg nem értés és a közízlés rovására és ellenére.

 

BEHARANGOZÓ

2016.01.20. 15:11

   Bár magamnak is úgy tűnik, mintha január első napja már nagyon rég lett volna, mégis mindössze három hete írunk 2016-ot. Nincs még későn néhány mondat arról, mi várható a blogon a következőkben.

Napló
Természetesen az előtérben továbbra is az egri színház áll, tervezek az aktuális bemutatókhoz kapcsolódó írások mellett egyéb interjúkat, s mást is, mindez azonban maradjon meglepetés.
Folytatódik a színháztörténeti sorozat
Sok érdekességet ígérhetek még, s már azt is egyre biztosabban látom, hogy a most futó 4. évadot követni fogja 5. is. Tematikájában tulajdonképpen a színháztörténeti sorozathoz kapcsolódóan, de önállóan indul két sorozat:
Anno… többé vagy kevésbé fontos, de érdekes színházi hírek Egerből
Januári kezdéssel, egy éven át havonta egyszer, az 1955 és 1966 közötti időszak - ekkor volt Egernek önálló társulata a Miskolccal történt összevonás előtt - aktuális hónapban megjelent híreiből olvashatnak majd változó számú (1 és 5 közötti) szemelvényeket, komolyat, megmosolyogtatót egyaránt.  
Anno… Egerben játszottak - fényképalbum 1955 - 1962
Fényképeket mutatok olyan színésznőkről és színészekről, akik tagjai voltak az egri társulatnak – tehát nem csak vendégszerepeltek a városban. Ez a sorozat februárban indul, s teljes időtartamát még nem tudom pontosan, de egy évnél biztosan hosszabb ideig tart majd.

   Köszönöm a blog olvasóinak eddigi érdeklődését és remélem, mindez örömükre lesz!
                                                                                J.F.


 

NINCS MÁR OTT A FALFIRKA! (DE A FÜLKÉBEN SAJNOS IGEN...)

2016.01.18. 19:38

   Négy nappal ezelőtt írtam a színház árkádsorának egyik oszlopát lassan két éve csúfító rajzról. (A képpel is illusztrált Falfirka című bejegyzés megtalálható a "Tetszik / nem tetszik" menüpontban.) Ma este arra jártam és örömmel vettem észre, hogy már nincs ott. Köszönjük szépen!
   Eszembe jutott azonban rögtön a színház oldalfalánál lévő fülkék állapota is - pontosabban csak a bal oldalié. Erről és arról is, milyen funkciót szántak eredetileg ezeknek a fülkéknek, illetve például mit lehetne kezdeni velük, hogy ne álljanak olyan furán üresen, 
olvashatnak egy korábbi bejegyzésben.
 

AMIT 22 ÉVE EL NEM MULASZTANÉK...

2016.01.01. 22:57

Újévi koncert Egerben. Ma volt a 22. és ma is nagyszerű volt! El nem mulasztanám. Bővebben írtam erről a 2011-es koncert kapcsán,  olvasható. Most két képpel idézem a mai eseményt, a blog "Élő! Hangképek/videók" rovatában pedig két videó ad ízelítőt a hangulatból.







 

BABAY JÓZSEF: SZEREP (SZÍNHÁZI ÉLET 1937)

2016.01.01. 13:59

Vagyok Brunhilda, máskor Harpagon,
Néha király, ki koldusként szeret...
Költő szül engem, könnyel, álmodón...
Nos, ki vagyok? Én vagyok a Szerep...

Olvas és áld a nagy komédiás,
És úgy vigyáz, akár az életét...
Remény vagyok ilyenkor, büszkeség,
Zenébe öntött drágakő: beszéd...

Tanulnak, tudnak, áldón féltenek,
Míg el nem jön a fényes premier.
Imádnak, hogyha sikert aratok,
De sutba vágnak, hogyha nincs siker!

 

SZÍNHÁZI FESTÉK - INNOCENT ERNŐ VERSE (SZÍNHÁZI ÉLET - 1937)

2015.12.31. 12:43

KÖSZÖNET

2015.12.28. 16:07

Köszönöm szépen a blog olvasóinak karácsonyi és újévi üdvözleteit. Legnagyobb részük természetesen elektronikus formában érkezett, de akadt köztük mézeskalácsokba formált is. Az utóbbiból most azt mutatom meg, amelyik Prága - Színház - Szerelmek / Séta-regény egy misztikus városból című könyvemet idézi (a könyv honlapja  ). 
 

 

 

 

MOZART: A VARÁZSFUVOLA

2015.12.18. 23:51

Néhány napja láttam a remek előadást Prágában, a Stavovské divadlo-ban.

CHARLIE/CHARLEY NÉNJE - ZENÉVEL

2015.12.06. 18:00

 Az 1988-as bemutató (erről és M. Horváth József alakításáról a címszerepben részletesen is olvashatnak a blog színháztörténeti sorozatának 33. részében) és néhány éve az Agria Nyári Játékok után a jövő hét péntekjétől újra látható Egerben Brandon Thomas a világban sok helyen játszott vígjátéka, a Charley nénje, Aldobolyi Nagy György zenéjével, Szenes Iván dalszövegeivel. Sok helyen játsszák, de a zenés változat magyar specialitás. Érdekesség, hogy Aldobolyi Nagy György széles körben ismert zenéje – Orchideák és más slágerek - mellett létezik egy másik változat is, azt Nádas Gábor szerezte. Zenét azonban már 90 évvel ezelőtt is alkalmaztak a darab bemutatása során, amint az kiderül a Színházi Élet 1925-ös évfolyamának 26. számából:
   „A Magyar Színház bemutatójának, a Charlie nénjének nincs is egyéb kritikája, mint följegyezni a tényt, hogy a közönség nagyon sokat mulatott és a valószínűséget, hogy még igen sokat fog mulatni. Vágó Béla, a rendező azzal tette a szem számára tetszetősebbé a darabot, hogy a korabeli kosztümökben játszatta le, és pihenőül a nevetésnek néhány zeneszámot iktatott bele. A korabeli kosztümök talán azért is kellettek, mert a mai pubifrizura és rövidszoknya sok mindent elvett volna a darab nevettető erejéből. A főszerepet, az álnőt, a nőimitátort Csortos Gyula játssza, akinek nagy és komoly színészi képességein felül megvan a mulattatni tudás ritka adománya. Ami siker, hála, babér ma a nézőtéren termett, mind az övé. Mellette csupa kedves és jó színész önfeláldozóan adja föl neki a végszót és vár türelmesen egy-egy kacagási orkán pillanatnyi elüléséig.” 
 

ÚJABB 5 ÉV - RÉSZLETEK A DIREKTORI PÁLYÁZATBÓL

2015.12.03. 16:37

   Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata ellenszavazat nélkül, három tartózkodással újabb öt évre Blaskó Balázst választotta meg a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Az alábbiakban néhány - a jövőre vonatkozó terveket idéző - részletet olvashatnak pályázatából. 

 
   "A tervezett központi jegyiroda felállítása rendkívüli odafigyelést és körültekintő tervezést igényel, hiszen a színház eredményességének lelke, motorja a szervezés–bérletezés–jegyértékesítés. Rendkívül fontos, hogy hol, mennyire frekventált helyen kerül kialakításra a központi iroda, milyen közösségi térben vár felvilágosításra, kiszolgálásra a közönség. Igen kényes találkozási pont a színház és közönsége közt a szervezés-értékesítés helye.
 
   A Gárdonyi Géza Színház honlapja, közösségi felületei, arculata – természetesen illeszkedve a város arculati előírásaihoz – fenntartónk segítségével új, praktikus, felhasználóbarát, modern formát kap 2016. januárjától.
 
   Színházunk homlokzatán feltétlenül meg kell jelenítenünk Eger emblematikus személyisége, a teátrum névadója, Gárdonyi Géza nevét.

   Új tervek, célok, társulatfejlesztés: Az a valamikori „derékhad”, amely ma is a társulat magját képezi, 50 – 65 éves, „idősebb generációvá” nemesedett. Rendkívüli tapintattal és empátiával kell és szabad csak társulatvezetőként az együttes szerkezeti átalakításába kezdeni. Alapvetően meghatározza a társulati mozgás, átalakítás kérdését a 2012-ben módosított Előadó-művészeti törvény, amely a kiemelt kategóriájú színházak számára minimum 60%-ot elérő, felsőfokú szakirányú végzettséggel (diploma) rendelkező művészeti állományt ír elő, 2018-ig terjedő türelmi idővel. A drámairodalom és a zenés műfajok szerepkínálatának döntő hányada fiatal férfi és női szerep, számos esetben két-két pár (pl.: Shakespeare vígjátékok, Moliere művei). Egyre nehezebb színházunkban megtalálni azt, a műsorszerkezethez illeszkedő műsortervet, amely a meglévő erőket mozgatja alapvetően. Egyre követelőbben merül fel a prózai tagozat szerkezeti átalakításának szükségszerű igénye, amely társulatfejlesztést, új társulati mag építésének szükségességét veti fel. Alapvetően át kell gondolni a művész közalkalmazottak foglalkoztatásának életkor és iskolai végzettség szerinti racionalizálását … ki kell választani legalább öt új művész munkatársat, 3 férfi és két női kolléga személyében.

   Rendkívül fontosnak tartom, hogy új, fiatal rendezőgenerációk tehetséges tagjait vonzzuk színházunkhoz."

 

MESE-ÉLETKÉPEK

2015.11.27. 16:13

   Pár nap és itt a tél, kisgyermekes családokban az esték egyik közös programja lehet a meseolvasás. A Színházi Élet 1935 telén színészek segítségével, életképekkel elevenített meg közismert meséket.

 

Hamupipőke - Tolnay Klári és Perényi László
Hófehérke és a hét törpe - Komár Júlia

  

Jancsi és Juliska - Fehér Lili
Piroska és a farkas -?

 

100 ÉVES A CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ

2015.11.17. 23:37

 
   Ma száz éve, 1915. november 17-én volt az ősbemutatója Bécsben Kálmán Imre azóta is világszerte töretlen népszerűségű operettjének (a magyarországi bemutatóra 1916. november 3-án került sor). A blog az 1966-os egri előadás képeivel köszönti az évfordulót.

Ferdinánd főherceg: Altorjai Attila
Szilvia: Szilágyi Olga
Leopold Rippert-Weilersheim hercege: Réti Árpád
Bóni: Baráth Zoltán / Hüse Csaba 
Cecília, Leopold felesége: Olgyai Magda
Edvin, Leopold fia: László Boldizsár 
Stázi grófnő: Ivády Erika / Nyáry Bernadett 
Kerekes Ferkó: Vókó János
Miska: M. Horváth József
Tábornok: Kiss László
Tonelli: Kakó Zsolt
Mérő: Bácsatyai Gergely 
Endrei: Horváth Ferenc
Klementin grófnő: Tatár Gabi
Leontin bárónő: Szőke Andrea
Aranka: Poczik Andrea
Lazarovics: Horváth Ferenc
Gróf: Győrvári János
Báró: Fehér István
Márki: Lisztóczki Péter
Közjegyző: Fogarassy Péter
Első frakkos úr: Lisztóczki Péter
Második frakkos úr: Fehér István
Magyar Éva
Poczik Andrea
Szabó Réka
Tóth Eszter
Zám Andrea
Zsámba Renáta
Rendező: Bor József
Koreográfus: Molnár Ernő m.v.  
Díszlettervező: Kastner Péter
Jelmeztervező: Pilinyi Márta

 

ÉVFORDULÓK – 60 ÉS 30 ÉV

2015.10.07. 18:00

  1945-ben Eger város képviselőtestülete állandó, önálló színtársulat létesítésére kért engedélyt, de ez csak 1955–ben, 60 éve valósult meg.

Népújság 1955.10.27.



Pénteken délután az egri tiszti klub dísztermében ősszegyűltek a város vezetői és a színház dolgozói, ahol Kállai Gyula népművelési miniszterhelyettes, szovjet, lengyel, német vendégek és a pesti színházak küldötteinek jelenlétében Papp Sándorné, a megyei tanács elnökhelyettese rövid beszéd keretében átadta a színház kulcsait Ruttkay Ottónak, a Gárdonyi Színház igazgatójának.      
  Ezután az ünnepség résztvevői felmentek a várba és Ruttkay 
Ottó elhelyezte koszorúját a színház névadójának, Gárdonyi Gézának sírjára.
   Hat óra. Zsúfolásig megtelt az új köntösbe öltözött színház nézőtere, ünneplőruhás, csillogó szemű emberek várják, hogy megkezdődjön az előadás, melyre olyan régen várunk: Heves megye első állandó színházának bemutatkozó díszelőadása. Az ünnepélyes bemutatón megjelentek a párt Központi Vezetőségének képviseletében Kazein István, a Minisztertanács képviseletében Kiss Árpádné, a népművelési miniszter képviseletében Kállai Gyula, lbos Ferenc, a népművelési minisztérium színházi főosztály vezetője, Both Béla, a Színház és Filmművészeti Szövetség titkára, a miskolci Déryné Színház, a budapesti Petőfi és Néphadsereg Színház, a kaposvári, a békéscsabai, a szolnoki színház küldöttei, valamint szovjet, lengyel, román, csehszlovák és német vendégek. Egy pár perccel 6 óra után Lendvai Vilmos, a megyei tanács elnökének megnyitó szavai után Kállai Gyula elvtárs lépett a függöny elé és a népművelési miniszter nevében átadta a színházat Heves megye dolgozóinak. Ünnepélyes pillanatok. Elalszanak a nézőtér lámpái, kigyúlnak a reflektorok, s lassan felmegy a függöny. A díszlet az egri vár egy részletét ábrázolja. Színészek érkeztek Egerbe és meglátogatták a vár hős védőjének, Dobó lstvánnak síremléket. Gárdonyi kis jelenetében, melyet I904-ben írt az egri színház köszöntésére, Dobó István szelleme köszönti az egri színészeket: „Ti színészek a nyugvó egri népnek, emeljétek fel gondolatait. Játszátok el a nagy küzdelmeket, amik nékünk igaziak voltak, játsszatok harcot, hogy lássák a békét, játsszatok gyászt, hogy tudják, mi az élet, s játsszatok örömet, hogy gondjaikra égi sugár derítsen szép szivárványt...." Így szabta meg Gárdonyi az egri színház feladatát és szavai ma is időszerűek. Meghatott csendben Dobó István szelleme utolsó szavait mondja: „S én porladozva márvány ágyamon, Eger virágzásáról álmodom." Dobó álma valóra vált, Eger nő, szépül, virágzik és egy új virág a mi új színházunk is, melynek nézőterén most dörög a taps. Gárdonyi előjátéka után Eger közönsége először köszönti tapssal művészeit. A szűnni nem akaró taps közepette lépnek fel a színpadra az egri üzemek, tsz-ek és tömegszervezetek küldöttségei, hogy átnyújtsák ajándékalkat a Gárdonyi Géza Színház dolgozóinak. Az egri Balázs Ignác Tsz, a Dohánygyár, az MSZT, a Heves megyei népi együttes és a Bródy Sándor stúdió küldöttsége után Apáthy Imre, Kossuth-díjas érdemes művész a Petőfi Színház, Mészöly Tibor, a miskolci Déryné Színház, Both Béla a Színház és Filmmüvészeti Szövetség nevében köszönti az új társulatot, közben zúg a taps, könnyesek a szemek a színpadon, nézőtéren egyaránt. Ruttkay Éva a Néphadsereg Színház virágcsokrát hozza. Végre elcsendesül a taps, s Ruttkay Ottó köszöni meg az ajándékokat.

   - Nehéz ilyenkor beszélni, elvtársak - mondja a meghatottságtól elcsukló hangon. Első köszönő szavunk szálljon most a mi forrón szeretett pártunknak...
   Ismét felcsattan a falakat megrázó taps, a köszönet a pártnak, amely lehetővé tette, hogy teljesüljön a heves megyeiek régi vágya, a színház. - Mi ezt a nagy megbecsülést és szeretetet csak munkánkkal tudjuk meghálálni és én a társulat nevében ígéretet teszek, hogy mindent elkövetünk, hogy méltók legyünk a párt bizalmára, a nép szeretetére - fejezte be beszédét Ruttkay Ottó.
   Ezután következett az Annuska bemutatója, s a szép előadás után azzal az érzéssel távoztunk, hogy a színház dolgozói beváltják ígéretüket


   Az 1965–66-os évad volt az önálló társulat életében az utolsó, a Miskolccal történő összevonás előtt. Ezt 1985-ben, 30 éve szüntették meg, amikor január 1-jétől befogadó színház lett az egri, társulat nélkül, önálló bemutató joggal. Szikora János vezetésével. Az 1985/86-os volt az első teljes évad.
  A blog S
zínháztörténeti sorozatában (az azonos című menüpontban) sok részletes információt, érdekességeket olvashatnak a 60 és 30 évvel ezelőtt történtekkel kapcsolatosan. Érdemes használni a sorozat címszavas keresőjét is!

 

SZÍNES, SZÉLESVÁSZNÚ NOSZTALGIA

2015.09.29. 14:53

   Közeleg az évad első bemutatója (október 9.), Tim Rice – Andrew Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicalje. Nosztalgiázzunk előtte egy kicsit, idézzük fel első egri bemutatóját, 1995.07.13-án a Líceum udvarán! A hatalmas sikert mutatta, hogy bár az előadás végén szakadni kezdett az eső, senki nem mozdult a nézőtéren (noha nem voltak még esernyők sem, mert nem lehetett erre számítani), s a társulat, újra és újra ismételte az esőben, tomboló ünneplés közepette a finálét.
   A Gali László rendezte nagyszabású produkció egy nagy egyéni sikert is hozott, a címszerepet játszó Hüse Csaba ettől kezdve kapta sorra a nagy énekes feladatokat: „1992-ben kerültem az egri színház stúdiójába, ami egy 2 éves színészképző volt és én nagyon szerencsés voltam, eljátszhattam 2 év után a József címszerepét és onnantól kezdve nagyon szépen elindult a karrierem. Nagyon jó volt ez a stúdió, szinte az utcáról volt lehetősége az embernek színpad közelébe jutni, színpadra kerülni, megismerni a szakmát, ezt a szép világot, ami a színház.”
   Az előadás a nyár végével bekerült a kőszínházba is, s egészen a legutóbbi időkig emlegeti, aki látta.
   Az alábbi linkeken a Heves Megyei Napban akkor megjelent írásom és a bemutatón készült rövid hangfelvétel segítségével idézem meg a 20 évvel ezelőtti sikert.
Mert ez mindenkinek jár: 

Hangkép: 
 

NEMSOKÁRA FOLYTATÓDIK

2015.09.14. 17:55

  Tisztelt Blogolvasók! Sokan kérdezik, mikor folytatódik a Színháztörténeti sorozat. Köszönöm az érdeklődést! A válasz az, hogy nemsokára, októberben indul a 4. évad. Addig is az első 3 évad már megjelent 68 folytatása megtalálható a „Színház Egerben 1884 – máig” menüpontban! J. F.

 

VALAMI EGÉSZEN SZOKATLAN

2015.08.30. 18:50

„Teljesen besötétedett, a lámpák is kigyulladtak. Telihold volt. A forró nap után kellemes szellő futott végig a hídon. Mindenki halk és megilletődött volt most, érezve, senkinek és semminek nem szabad megtörnie az este varázsát, amelyet csak fokozott egy szaxofon hullámok csobogását és a sirályokat halkan kísérő, vágyakozó szólója. Egész lénye emlékezett. Esze vágyott, de meg nem adatott szerelmekre, szíve réges-régi éjszakák részegítő, hatalmas dobbanásaira, teste érintésekre, elmúló gyönyörökre.”  

    Sokféle alkotó létezik. Vannak, akik szinte születésüktől, pillanatnyi hangulatuknak, intuícióiknak engedve ontják magukból többé vagy kevésbé sikeres szellemi gyermekeiket. Jelen világunk darabjaira hulló szellemi érájában egyre többen használják ki ily módon hanyatló ízlésvilágunkat és nevezik kibukó produktumukat művészetnek. És vannak olyan alkotók, akik csaknem egy egész életen át hordozzák magukban élményeiket, gondolataikat, tapasztalataikat, érlelik, alakítják, csiszolják azokat, féltve és talán kissé szemérmesen őrizgetve, míg végül, amikor közreadják, valami egészen szokatlannak adnak életet. Olyan valaminek, amit évtizedek életbölcsességének lehetne nevezni, amit áthat a hosszú évek tapasztalata, ami végül az emberi életút leglényegének, saját és egyetemes létünk értelmének meglátását eredményezi.

      J. Ferenczi Andor kötete ilyen munka, megszületéséhez több évtized bölcsességgé érlelődő tapasztalata, élménye szükségeltetett. A szerző tudhatja – noha misztikus énjében a tudatalatti is bizton munkálkodik – az olvasó pedig csak megsejtheti, hogy mekkora szenvedély, rajongás, odaadás, lelkesedés, csalódás, bánat és életigenlés szükséges ahhoz, hogy egy ilyen vallomás megszülethessen.

     Az olvasó, ahogy halad előre az oldalakon és egyre inkább elbűvöli Prága, nem utolsó sorban a kiválóan sikerült ábrázolási technikának köszönhetően, egyre inkább elbizonytalanodik a kötet műfaját illetően (noha nem állítom, hogy az olvasónak ezen kellene töprengenie). Jómagam még nem találkoztam egy város bemutatásának hasonló megoldásával. Idők, évek, évtizedek kavarognak benne, tereken és országokon száguldunk át, az emberi lélek legmélyére hatolunk, megérteni véljük a szerző életének egy-egy pillanatát, miközben saját életünk hasonló eseményei rémlenek fel bennünk, végül, szinte észrevétlenül megismerünk és megszeretünk egy várost, egy másik kultúrát. Csak a szerző tudhatja, számomra rejtély, hogyan lehetett így megszerkeszteni a „séta-regényt”. Lenyűgözően személyes élmények, amelyek mégis mindenkihez szólnak, és mindenkit magukkal ragadnak. Szinte felfoghatatlan a lelki élmények, a távoli múlt emlékképeinek ilyen finom összehangolása egy városismertető munkával. Az olvasás során szinte érezhetővé válik a szerző jelenléte a városban, lelki összekapcsolódásuk, misztikus együttlétük, így már-már kézenfekvőnek vesszük a titokzatos jelenéseket és magától értetődőnek tartjuk, hogy a Husova utcai égi muzsika valóban Neki szólt.

      A kötet nem csak Prága misztikumáról szól. Legalább annyira az emberi lélek fejlődéséről, alakulásáról is: ahogyan helyek, emberek, történetek letörölhetetlen nyomot hagynak benne. Ahogyan a prágai karácsony felidéz egy olvasmányélményt, amely aztán összekapcsolódik a gyermekkori karácsonyi ünnep varázslatosan megismételhetetlen hangulatával. Ki ne vágyódott volna már vissza a gyermekkori karácsonyfa alá? Ki ne szerette volna újraélni, megismételni gyermekkorunk meghitt élményét? Kinek ne jutottak volna már eszébe kopott, régi tárgyakról a szülei? Ki ne emlékezett volna vissza egy-egy ismerős hely megpillantásakor régi szerelmekre, örömökre és bánatokra?

       J. Ferenczi Andor leleményes úti kalauza a lélek misztikumát is feltárja. Mély és emlékeket hívogató, olykor filozofikus emelkedettségű:

„Lehet egyáltalán megfontoltan dönteni, amikor a nyers szerelem, vagy inkább csak szexuális étvágy tombol? Lehet okosnak lenni, amikor az igazi szerelemnek csak annyi lehetősége marad, hogy a vad forgásban egy-egy pillanatra kidugja fejét, hogy ne feledkezzünk meg róla sem?”

És mégis emberi léptékű. Emlékeket idéz fel, elgondolkodtat, töprengésre késztet és valami nagyon fontosra is megtanít. És hogy mire? Mindenkit másra, a lelki alkatának megfelelően. Nem utolsó sorban pedig lépten-nyomon meglep. Megkapó és megható ábrázolásai, történetei, például a kígyós cégéres ház öreg ablakáról, a színházi függöny álmairól és vágyairól, vagy a sehol meg nem található, mégis létező városnegyedről már-már Hoffmann meséit idézik:

„Egy sehol meg nem található, mégis létező városnegyedben járt, ahová csak a napfény és holdsugár tudott behatolni. [...] Melegszívű, kedves, néha kicsit furcsa, nagyon érzékeny lények lakták, akik jutalmul kerültek ide, amiért valamikor örömet szereztek más embereknek. [...] Minden és mindenki állandóan álmodozni látszott. A levegő is álmokkal és vágyakkal volt tele...”

Ez egy olyan regény, amely még sokáig átjárja az ember gondolatait. Nem csak A városról szól, hanem Az emberről. Róla és Mindannyiunkról. Így vagy úgy.

„Az Óváros felől egy szerzetes közeledett, fehér-fekete csuhája kavargott, lobogott körülötte, amint sietős léptekkel vágott át a Károly-hídon. Esernyők tűntek fel és a borongós hangulat misztikus borzongással párosult. [...] Az elmúlás gondolata érintette meg. Talán a nyár közeledő vége, talán más. Szerelmekre gondolt, melyeket átélt, melyeket őrzött lelkében, s amelyektől mind kapott valamit, amiért most is azt mondhatja – bárhogyan is ért véget -, hogy megérte, szép volt.”
 

Dr. K. M. recenziója J. Ferenczi Andor: Prága - Színház - Szerelmek / Séta-regény egy misztikus városból című könyvét ajánlja az olvasók figyelmébe. A könyvről és megrendelés itt: http://jferencziandor.wix.com/praga-regeny

* Ezt az írást az antropos.hu, a boldogsagmagazin.hu, a montazsmagazin.hu és a tutioldalak.hu is átvette.

 

 

MEGJELENT

2015.08.16. 22:46

 

"áthangszerelt városkönyv"

"Ehhez a könyvhöz figyelem, csend, forró tea és gyertyaillat kell..."

"Megírt műve az érzelmek és hangulatok széles spektrumát öleli fel és megmozgatja olvasójának fantáziáját. Ezáltal részben szereplőjévé válik annak és együtt élik meg a magasságokat és mélységeket. A mű felépítése és irodalmi kidolgozottsága az érdeklődés fenntartásával továbbolvasásra ösztönöz."

   Kedves Barátok, Ismerősök, Érdeklődők! Tisztelt Blogolvasók! Megjelent (J. Ferenczi Andor írói néven) a könyvem: Prága - Színház - Szerelmek. Séta-regény egy misztikus városból.

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások