gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló
Archívum - 2016.

HOGY IS VAN EZ?

2016.02.04. 16:20

   Egy nemrégiben nekem feltett kérdés nyomán azt hiszem, nem haszontalan dolog, ha összefoglalom, milyen viszonyban vannak egymással a blog különböző megjelenési helyei, melyik mit ad.
   A legtöbbet természetesen az ezen az internetes címen található hely, ahol a Kedves Olvasó most is olvassa a sorokat. Ez „A” blog. Ezen belül is a főoldal (ahol most is éppen vagyunk): a Napló a megjelenési helye a legtöbb aktualitásnak, de ezek egy része azután innen átkerül a megfelelő rovatba (bal oldali menüsor). Időnként azonban előfordulhat, hogy egy-egy új anyag eleve „csak” valamelyik rovatban jelenik meg, ezért érdemes lehet azokat is böngészni.
   Egyéb hasznos tudnivalók (keresés a blogon és egyebek)  balra fent az Útmutató a bloghoz menüpontban.
   Van egy „mobilblog” változat, androidos okostelefonokra. Itt minden írásos anyag olvasható, de képek nélkül. Hogyan lehet mégis azokat is elérni? Lásd a jobb oldalon a Mobilblog alatti ikonra kattintva!
   A blog Facebook, Twitter és Instagram oldalai a figyelemfelhívást szolgálják egy-egy új anyagra, bejegyzésre, többnyire egy kép, esetleg néhány szó segítségével, de nem kivétel nélkül minden esetben jelzik, hogy van valami új! Maga az új anyag ezeken nem jelenik meg, fel kell keresni értük a gardonyiszinhazblog.gportal.hu-t. A Youtube oldalon hangképek és videók érhetők el, önálló anyagként vagy valamelyik íráshoz kapcsolódva.
   A blognak van hírlevele, feliratkozás a bal oldali menüsor alján. A hírlevelek egyrészt szintén a figyelemfelhívást szolgálják – ezek sem kivétel nélkül minden esetben jelzik azonban az újdonságot! – másrészt fontos tudnivalókat továbbíthatnak.

 

ANNO... 1955-1966 TÖBBÉ VAGY KEVÉSBÉ FONTOS, DE ÉRDEKES! SZÍNHÁZI HÍREK EGERBŐL 12/1 JANUÁR

2016.01.23. 15:59

Tematikájában a Színháztörténeti sorozathoz is kapcsolhatóan, de önálló sorozatként egy éven át havonta egyszer, az 1955 és 1966 közötti időszak - ekkor volt Egernek önálló társulata a Miskolccal történt összevonás előtt - aktuális hónapjából olvashatnak változó számú (1 és 5 közötti) szemelvényeket, komolyat, megmosolyogtatót egyaránt, a Népújságból. 

Január: "Nyilatkozik a néző" - a novaji általános iskola igazgatójának levele a János vitéz 1955-ös előadásáról, majd 1966-ból egy olyan írás (B.Gy. tollából) részletei, amelynek mai aktualitása is van. Az írás új egri szobrokról és azoknak lakossági fogadtatásáról szól, közöttük a Thália címűről, mely a színház mellett került felállításra. A jelenlegi direktor éppen a napokban nyilatkozott a Heves  Megyei Hírlapban arról, hogy szeretné visszahozatni, de terve már a blognak 2011-ben adott interjújában is olvasható volt: "Kerényi Jenő 1967-ben, az akkori új épülethez tervezett egy Thália című kőszobrot, egy fekvő-könyöklő nőalakot. Nem találkozott a közízléssel, mert kicsit előreszaladt formájában, plasztikai kifejezésmódjában, ezért kikerült az Érsekkertbe, esetlegesen elhelyezve, méltatlan körülmények közé. Szeretném ide visszahozni, meg is találtuk a helyét, a Klapka utca felöli park sarokrészére, posztamensre elhelyezve." A színház oldalánál a szoborról a blog Galériájában 1968-as fényképeket láthatnak A mi színházunk - anno című galériában. 


1956.01.11.

Nagy örömet okozott nekünk az előadás

Tantestületemmel és 70 úttörő pajtással már kétszer megnéztük a János vitézt. Mindnyájunknak nagyon tetszett az előadás. A felnőttek és gyerekek egyaránt egy kellemes délután emlékével tértek vissza. A pajtásokat később is sokat foglalkoztatta az előadás.
   A díszletek, különösen az első és második felvonásban nagyon szépek voltak. A rendezés is jó volt. A harmadik felvonásban azonban éreztem egy kis vontatottságot. A színészek játéka nagyon tetszett, különösen Tarján Tamás János vitéz alakítása. Végig átélve játszotta szerepét. Iluska, a Mostoha és Bagó alakítása is nagyon tetszett mindannyiunknak. A francia király magával ragadó humorral mutatta be a tehetetlen, pipogya francia királyt. A francia királylány hangja is nagyon szép volt.
   Nagy örömet okozott nekünk az előadás és kérjük a színház művészeit, hogy még sok ilyen műsorral gyönyörködtessenek bennünket. Igérjük, hogy máskor is megnézzük előadásaikat, amelyek nagy nyereségei a megye dolgozóinak. A nevelők és a pajtások nevében és a saját nevemben sok szerencsét és sikert kívánunk színészeinknek, akiket máris a szívünkbe zártunk. Stépán László iskolaigazgató, Novaj  

 

1966.01.08.

Milyen szobor kellene?

... Egerben mintha a szobrászok alkotásai és a város lakossága egy kicsit szemben állnának egymással. Utcákon, tereken beszédtéma - sokszor nem is rövid ideig - egy-egy új szobor. ... Felkerestük hát többek között Hevesy Sándor tervezőt, a Heves megyei Tanácsi Tervező Iroda építészmérnökét, az egri műemlékvédelmi albizottság elnökét. ... a színház mellett fekvő nőalak tulajdonképpen nem rontja a városképet műemléki szempontból.
- Az embereknek nem tetszik ... nem értik.
- Téma szempontjából ... megfelelő. Talán csak formában nem?
- Hogy milyen szobor tetszene az egrieknek? Amit megértenek. Lehetséges az is, hogy a közönség elmaradt a mai kor követelményeitől, formakultúrában. Azonban meg kell találni formában is a helyes mértéket - ez nem mehet a teljes meg nem értés és a közízlés rovására és ellenére.

 

BEHARANGOZÓ

2016.01.20. 15:11

   Bár magamnak is úgy tűnik, mintha január első napja már nagyon rég lett volna, mégis mindössze három hete írunk 2016-ot. Nincs még későn néhány mondat arról, mi várható a blogon a következőkben.

Napló
Természetesen az előtérben továbbra is az egri színház áll, tervezek az aktuális bemutatókhoz kapcsolódó írások mellett egyéb interjúkat, s mást is, mindez azonban maradjon meglepetés.
Folytatódik a színháztörténeti sorozat
Sok érdekességet ígérhetek még, s már azt is egyre biztosabban látom, hogy a most futó 4. évadot követni fogja 5. is. Tematikájában tulajdonképpen a színháztörténeti sorozathoz kapcsolódóan, de önállóan indul két sorozat:
Anno… többé vagy kevésbé fontos, de érdekes színházi hírek Egerből
Januári kezdéssel, egy éven át havonta egyszer, az 1955 és 1966 közötti időszak - ekkor volt Egernek önálló társulata a Miskolccal történt összevonás előtt - aktuális hónapban megjelent híreiből olvashatnak majd változó számú (1 és 5 közötti) szemelvényeket, komolyat, megmosolyogtatót egyaránt.  
Anno… Egerben játszottak - fényképalbum 1955 - 1962
Fényképeket mutatok olyan színésznőkről és színészekről, akik tagjai voltak az egri társulatnak – tehát nem csak vendégszerepeltek a városban. Ez a sorozat februárban indul, s teljes időtartamát még nem tudom pontosan, de egy évnél biztosan hosszabb ideig tart majd.

   Köszönöm a blog olvasóinak eddigi érdeklődését és remélem, mindez örömükre lesz!
                                                                                J.F.


 

NINCS MÁR OTT A FALFIRKA! (DE A FÜLKÉBEN SAJNOS IGEN...)

2016.01.18. 19:38

   Négy nappal ezelőtt írtam a színház árkádsorának egyik oszlopát lassan két éve csúfító rajzról. (A képpel is illusztrált Falfirka című bejegyzés megtalálható a "Tetszik / nem tetszik" menüpontban.) Ma este arra jártam és örömmel vettem észre, hogy már nincs ott. Köszönjük szépen!
   Eszembe jutott azonban rögtön a színház oldalfalánál lévő fülkék állapota is - pontosabban csak a bal oldalié. Erről és arról is, milyen funkciót szántak eredetileg ezeknek a fülkéknek, illetve például mit lehetne kezdeni velük, hogy ne álljanak olyan furán üresen, 
olvashatnak egy korábbi bejegyzésben.
 

AMIT 22 ÉVE EL NEM MULASZTANÉK...

2016.01.01. 22:57

Újévi koncert Egerben. Ma volt a 22. és ma is nagyszerű volt! El nem mulasztanám. Bővebben írtam erről a 2011-es koncert kapcsán,  olvasható. Most két képpel idézem a mai eseményt, a blog "Élő! Hangképek/videók" rovatában pedig két videó ad ízelítőt a hangulatból.







 

BABAY JÓZSEF: SZEREP (SZÍNHÁZI ÉLET 1937)

2016.01.01. 13:59

Vagyok Brunhilda, máskor Harpagon,
Néha király, ki koldusként szeret...
Költő szül engem, könnyel, álmodón...
Nos, ki vagyok? Én vagyok a Szerep...

Olvas és áld a nagy komédiás,
És úgy vigyáz, akár az életét...
Remény vagyok ilyenkor, büszkeség,
Zenébe öntött drágakő: beszéd...

Tanulnak, tudnak, áldón féltenek,
Míg el nem jön a fényes premier.
Imádnak, hogyha sikert aratok,
De sutba vágnak, hogyha nincs siker!

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások