gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

ÚJABB 5 ÉV - RÉSZLETEK A DIREKTORI PÁLYÁZATBÓL

2015.12.03. 16:37

   Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata ellenszavazat nélkül, három tartózkodással újabb öt évre Blaskó Balázst választotta meg a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának. Az alábbiakban néhány - a jövőre vonatkozó terveket idéző - részletet olvashatnak pályázatából. 

 
   "A tervezett központi jegyiroda felállítása rendkívüli odafigyelést és körültekintő tervezést igényel, hiszen a színház eredményességének lelke, motorja a szervezés–bérletezés–jegyértékesítés. Rendkívül fontos, hogy hol, mennyire frekventált helyen kerül kialakításra a központi iroda, milyen közösségi térben vár felvilágosításra, kiszolgálásra a közönség. Igen kényes találkozási pont a színház és közönsége közt a szervezés-értékesítés helye.
 
   A Gárdonyi Géza Színház honlapja, közösségi felületei, arculata – természetesen illeszkedve a város arculati előírásaihoz – fenntartónk segítségével új, praktikus, felhasználóbarát, modern formát kap 2016. januárjától.
 
   Színházunk homlokzatán feltétlenül meg kell jelenítenünk Eger emblematikus személyisége, a teátrum névadója, Gárdonyi Géza nevét.

   Új tervek, célok, társulatfejlesztés: Az a valamikori „derékhad”, amely ma is a társulat magját képezi, 50 – 65 éves, „idősebb generációvá” nemesedett. Rendkívüli tapintattal és empátiával kell és szabad csak társulatvezetőként az együttes szerkezeti átalakításába kezdeni. Alapvetően meghatározza a társulati mozgás, átalakítás kérdését a 2012-ben módosított Előadó-művészeti törvény, amely a kiemelt kategóriájú színházak számára minimum 60%-ot elérő, felsőfokú szakirányú végzettséggel (diploma) rendelkező művészeti állományt ír elő, 2018-ig terjedő türelmi idővel. A drámairodalom és a zenés műfajok szerepkínálatának döntő hányada fiatal férfi és női szerep, számos esetben két-két pár (pl.: Shakespeare vígjátékok, Moliere művei). Egyre nehezebb színházunkban megtalálni azt, a műsorszerkezethez illeszkedő műsortervet, amely a meglévő erőket mozgatja alapvetően. Egyre követelőbben merül fel a prózai tagozat szerkezeti átalakításának szükségszerű igénye, amely társulatfejlesztést, új társulati mag építésének szükségességét veti fel. Alapvetően át kell gondolni a művész közalkalmazottak foglalkoztatásának életkor és iskolai végzettség szerinti racionalizálását … ki kell választani legalább öt új művész munkatársat, 3 férfi és két női kolléga személyében.

   Rendkívül fontosnak tartom, hogy új, fiatal rendezőgenerációk tehetséges tagjait vonzzuk színházunkhoz."

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások