gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

ANNO... 1955-1966 TÖBBÉ VAGY KEVÉSBÉ FONTOS, DE ÉRDEKES! SZÍNHÁZI HÍREK EGERBŐL 12/5 MÁJUS

2016.05.08. 11:48

Tematikájában a Színháztörténeti  sorozathoz is kapcsolhatóan, de önálló sorozatként egy éven át havonta egyszer, az 1955 és 1966 közötti időszak - ekkor volt Egernek önálló társulata a Miskolccal történt összevonás előtt - aktuális hónapjából olvashatnak változó számú (1 és 5 közötti) szemelvényeket, komolyat, megmosolyogtatót egyaránt, a Népújságból.

1958 - a bőség zavaró, 1962 - május 1.

1958.05.23.

   Mikor két éve Egerbe kerültem, büszke voltam a Gárdonyi Színház fővárosias plakátjaira, melyek fennen hirdették, hogy az egy igaz vallás: Thália papjai itt élnek kézzelfogható közelségben. Most egy hajnalon hazaballagtomban megdöbbentem azon, mennyi új szekta terjeszkedik, s nyomja el a gárdonyiakat. Szakszervezeti színjátszócsoport, gyöngyösi Váltógyár színjátszói, szövetkezeti színjátszócsoport, hatvani színjátszók, fiúgimnázium színjátszói, leánygimnázium színjátszói, de mint hallom, készülőben vannak az óvodák és bölcsödék színjátszó, stb., stb. A város falain valósággal plakátorgia tobzódik: Nyári kaland, Fösvény, Párizsi vendég és ki tudja, még mi csalogatja a színdarabok kedvelőit különböző műkedvelő előadásokra. T ö b b e k  k ö z ö t t  a Gárdonyi Színház is.
   Jó ez így? Nem! Ez már, s így már túlzás! Hivatásos színházunk - mint tudjuk -, január óta "saját rezsiben" él, csak bevételeire támaszkodhat. Ha látogatottsága a közönség ilyenformájú kényszerű megosztása miatt alábbhagy, az számára a halálos ítélettel egyenlő. Vajon jó kultúrpolitika-e Egerben egyidejűleg az Ármány és szerelemmel a műkedvelő előadásokat engedélyezni? Zenei vonalon, az irodalom, képzőművészetek terén oly nagy rend van. Miért pont itt burjánzik oly hévvel az államilag támogatott dilettantizmus? Félreértett kultúra támogatásból?  - pala - 

1962.05.03.

Hűvös idő, forró hangulat: Lelkesen, vidáman, felszabadultan ünnepelte a megye a munkásosztály nagy seregszemléjét. ...újból tapsra verődtek a tenyerek, mert a tribün elé fordult a Gárdonyi Géza Színház valóban ötletes menete. A színészek szellemesen mutatták be, miként változott életük, sorsuk, az ekhós szekerektől a tájoló autóbuszig, a vándorszínészek menete különösen nagy sikert aratott - s mit tesz isten, az ócska gebe fel is tudta vontatni a szekeret a domb tetejéig, s az utána következő, jelmezbe öltözött színészekkel teli autóbusznak nem kellett kisegíteni az elmúlt század színi közlekedési eszközét.
         

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások