gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

ZERKOVÁCOK - CSÓKOS ASSZONY KASSÁRÓL

2011.08.11. 14:22

   Gondoltam, lehetne azzal kezdeni, milyen missziót tölt be a magyar kultúra ápolásában a kassai Thália Színház – meg azzal, milyen nehéz anyagi és egyéb feltételek közt teszi ezt.
   Vagy, hogy Gali László direktorsága idején találkoztam velük először Egerben, többször is vendégszerepeltek a Gárdonyi Géza Színházban (amiként egyébként erdélyi társulatok is).
   De maradjunk mégis a tegnap esténél, amikor az Agria Nyári Játékok keretében léptek fel a Várban. Egy olyan nyári estén, amikor az időjárás egyáltalán nem felelt meg a naptárnak – kifejezetten hideg volt. Egy szabadtéri előadás élvezetét pedig ez erősen befolyásolhatja. Hogy nem így történt, felszabadult, igazi örömből fakadó játékuknak köszönhető. (Dacoltak a táncbetétek közben a csak az előadás kezdete előtt percekkel elállt esőtől nedves, erősen csúszó színpaddal is. A több kisebb-nagyobb baleset láttán aggódtam is, nehogy komoly baj történjen…) Ha a színpadon állók láthatóan valóban élvezik és szívvel-lélekkel teszik dolgukat, akkor az átjön a nézőtérre is. A kassai Thália előadása rokonszenves, szerethető produkció volt, teltházzal, amelyben minden korosztály képviseltette magát.
  A fiatalabbak talán nem tudták, de a Zerkovácok varázsolták el őket. Zerkovitz Béla (1881-1948) dalait hívták-hívják így, amelyek a mai napig rendkívül népszerűek. Az előadás (a másik szerző Szilágyi László) egyik betétdalában el is hangzik a szó.
 A Csókos asszony szinte valamennyi dala közismert, sokan együtt dúdolták a művészekkel. Kár, hogy csak az ének lehetett élő, a zene felvételről szólt – noha tudom, hogy ennek nyilván anyagi oka van. (Zenei vezető: Marík Erzsébet)
  A Moravetz Levente rendezte operett csillagfényes, meleg nyári éjt varázsolt a hidegbe. Tarpataky báró - Kelemen Csaba, Pünkösdi Kató - Márkus Judit, Dorozsmai Pista - Madarász Máté, Ibolya Ede - Reiter Zoltán, Hunyadiné - Cs.Tóth Erzsébet, Rica Maca - Varga Lívia, Kubanek, a hentes - Korognai Károly, Salvatore, főkomornyik - Illés Oszkár, Csipcsala bácsi - Várady Béla, Lojzi - Ponty Tamás, Hanzi - Richtarcsík Mihály, Marcsa - Nagy Kornélia, Édike - Tóth Zsófia, Hédike - Básti Andrea, Kövecsesné - Szabadi Emőke, Rendőr - Flórián Róbert Szabolcs, Tinka - Kuczik Mária
(Díszlet, jelmez: Laczó Henriette, rendezőasszisztens: Bleha Victor)
   Egri vonatkozásai is voltak az előadásnak. A báró szerepét vendégként játszotta Kelemen Csaba. Varga Lívia évekig tagja volt az itteni társulatnak, például az Anna Karenina musicalben vagy a Száll a kakukk fészkére című előadásban láthatták, Reiter Zoltán pedig a most szerződtettek sorában szerepel - öröm volt nézni, milyen sziporkázó tűzzel járták vidám tánckettőseiket. (Koreográfia: Dévényi ildikó) A zenei vezető számtalan egri operett és musical bemutatóban működött közre régen és ma. Ezek közül többet a mostani rendező jegyzett, aki a jövő évadban is dolgozik itt…

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások