gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

EGRI SZÍNHÁZI ÚJSÁG 1903-BÓL

2021.08.01. 18:16

   1903 nyarán-őszén Németh József színigazgató és társulata kapta meg a játszási jogot - augusztus 15-től szeptember 29-ig - az egri Színkörbe. Ezen idő alatt "minden nap reggel" megjelent az "Egri Szinházi Ujság".

A direktor az első számban így köszöntötte a nézőket (* az eredeti helyesírással):

"Nagyérdemű Közönség!

   Mielőtt szintársulatommal Eger város nagyérdemű közönsége előtt a nemzeti eszme szolgálatába állanék, első köszöntésem kapcsán tisztelettel kérem úgy a magam, mint szintársulatom részére Eger város hazafias közönségének szives bizalmát.
   Meg vagyok róla győződve, hogy ezt a bizalmat ki fogjuk érdemelni, mert a szinészet vándorszekerén csak a legjavát hoztuk ide az egri közönségnek a hazai és kkülföldi szinművészet termékeiből.
   Távol áll tőlem, hogy hangzatos, de üres szavakkal verjem a dobot az egri szinpad érdekében, de önérzettel hivatkozom reá már most, hogy fegyelmezettség, készültség, műsor és diszes kiállitás terkintetében a nagyérdemű közönség  minden jogos igényének megfogunk felelni.
   Különösen figyelmébe ajánlom az érdemes egri szinházlátogató közönségnek délután tartandó előadásainkat. Ezek bár mérsékelt árak mellett fognak tartatni, de művészi szinvonal tekintetében semmivel sem fognak a rendes helyárú esti előadások mögött állani.
   Ezek után magyar szivünk teljes bizalmával mondunk adjonistent Eger város tisztelt műértő közönségének, kérve művészi törekvéseink hathatós támogatását.

                                                    Hazafias üdvözlettel
                                                        Németh József
                                                         szinigazgató"

A megnyitő előadás Huszka Jenő operettje, a "Bob herczeg" volt, de a színlapon a következő nap délutáni (Katona József: Bánk bán) és esti előadását (Géczy István: Ördög mátkája - népszínmű) is jelezték.





A lap minden egyes számában szerepelt a következő, közönséghez szóló kérelem:

   "Az igazgatóság értesíti a nagyérdemű szinházlátogató közönséget, hogy az előadások a szinlapon hirdetett időben pontosan megkezdődnek. Hogy az előadások menete meg ne zavartassék, mi is kérjük a szinházlátogatókat, hogy már az előadás megkezdése előtt helyét mindenki elfoglalni sziveskedjék."

A társulat tagjairól is közöltek képeket.

 
Szabó Irma és Sik Rezső

                                         

C. Nertán (*?) Anna és Rátkay Márton



 

Károlyi Leona és Kozma István

Műsoron volt Gárdonyi Géza: Annuska című darabja is, amelyben a direktor János, a kolduló barát szerepét játszotta, majd a másnapi előadás Kondrát Ilona jutalomjátéka volt.



Az utolsó, szeptember 29-i számban így búcsúzott a direktor:

"Nagyérdemű Közönség!

   Midőn a mai nappal befejezem az előadásokat, nem mulaszthatom el, hogy Eger város hazafias, műpártoló közönségének hálás köszönetet mondjak azon lelkes támogatásért és szeretetért,  a melyben úgy engem, mint társulatomat részeített. Fogadják érte leghálásabb köszönetemet, s tartsanak meg jó emlékükben. Azon reményben távozom Eger városából, hogy jövő évre ismét viszontlátjuk egymást.

Eger,1903. szept. 28.
                                            Kiváló tisztelettel
                                              Németh József
                                                   igazgató"
"


 

Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások