gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Prága - Színház - Szerelmek / Séta-regény egy misztikus városból. Könyvajánló

J. FERENCZI ANDOR: PRÁGA - SZÍNHÁZ - SZERELMEK. SÉTA-REGÉNY EGY MISZTIKUS VÁROSBÓL


 

 Kedves Barátok, Ismerősök, Érdeklődők! Tisztelt Blogolvasók! Megjelent a könyvem: Prága - Színház - Szerelmek. Séta-regény egy misztikus városból. Underground Kiadó, 2015. Bővebben a könyvről és a beszerzési lehetőségekről a borítóképre kattintva tájékozódhatnak. Köszönöm szépen! J.F.

"valami egészen szokatlan" 

"áthangszerelt városkönyv"

"egyszerre kúlturtörténeti kalauz és érzékeny történetek gyűjteménye"

"Az érzelmek és hangulatok széles spektrumát öleli fel és megmozgatja olvasójának fantáziáját. Ezáltal részben szereplőjévé válik annak és együtt élik meg a magasságokat és mélységeket. A mű felépítése és irodalmi kidolgozottsága az érdeklődés fenntartásával továbbolvasásra ösztönöz."

 1971-ben jártam  először Prágában, s azóta mindig vissza és vissza... Az első nap örökre beleszerettem. 
   Mostanra már nagyon jól ismerem, de soha meg nem unom! Ismerem történetét, irodalmát, zenéjét, színházait, titokzatos helyeit, kísértethistóriáit, utcáit, tereit, azokat is, amelyek turisták előtt rejtettek, de nem kevésbé kedvesek. Érzem minden porcikámban, minden pillanatban varázsát és misztikumát és a Hozzá fűző különleges kapcsolatot. Prágában élek akkor is, amikor fizikai valómban éppen nem vagyok ott. Ezért mondom mindig úgy, hogy megyek haza, s ha visszatértem, hogy otthon voltam újra. Én valóban ezt érzem.


PRÁGA - SZÍNHÁZ - SZERELMEK

 
   Három motívum fonódik össze. Maga Prága városa - ami egyben a helyszín is -, szépségével, otthonosságával és nem utolsósorban, sőt hangsúlyozottan misztikumával; a szerelem; valamint a színház világa. Fikciós történet, de akár „útikönyvként” is bátran használható, mert végigvezet minden jelentős helyen, oldalról-oldalra követve valóban megismerkedhet az olvasó a várossal. Azonban nem csak a hagyományos turista látványosságokat mutatom meg. A cselekmény során saját felfedezésre is csábítok, és sokoldalú ismereteket próbálok nyújtani szinte észrevétlenül a város irodalmáról, művészetéről, történetéről is. Séta & regény, mert a főhőssel prágai sétái alatt történnek meg az események, s azért is, mert akár magunkkal is vihetjük ottani sétáinkra és elolvashatunk egy-egy fejezetet, megpihenve közben.

Megkértem Szegvári Menyhért rendező-színművész barátomat kedves költőm számomra legkedvesebb versének tolmácsolására.
 

Vítězslav Nezval: Praha s prsty deště

A képre kattintva a blog YouTube csatornájáról hallgathatják meg.

      


 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások