gardonyiszinhazblog

     

     

     
Menü
     
search engine by freefind
     

 Talán csak egyszerű
néző, talán nem. Én az utóbbit gondolom…
Azért, mert 1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is - a rekord 24 alkalom. Azért, mert írásaim hetente jelentek meg a Heves Megyei Nap című újság színházi rovatában. Azért, mert 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői és Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatódtam és büszke vagyok erre. Azért, mert vannak ott barátaim is, de mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik.
Azért, mert magamat is a színház csodálatos világához és ezen belül erős szállal a Gárdonyi Géza Színházhoz tartozónak érzem. 2010.04.05.  J.F.

     
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Napló
Archívum - 2014.

KÖSZÖNET

2014.12.29. 09:45

Mindenkinek köszönöm a bloghoz érkezett karácsonyi jókívánságokat...!  J.F.

 

I'M DREAMING OF A WHITE CHRISTMAS

2014.12.22. 23:11

Szatmári Györgytől, a Miskolci Nemzeti Színház színművészétől (a fényképen balra) kaptam ezt a kedves karácsonyi üdvözletet. Meghallgatni a képre kattintva lehet. 

AASE-DÍJ BALOGH ANDRÁSNAK

2014.12.18. 19:04

   Aase-díjat kapott Balogh András. A díjat Gobbi Hilda alapította, epizodisták számára. Gratulálunk!
 

AZ ELMÚLT NAPOKBAN - PRÁGÁBAN

2014.12.18. 12:59

Csajkovszkij: A diótörő - Narodní divadlo (Nemzeti Színház)
 

Laďa Kerndl karácsonyi swing koncertje 

Karácsonyi gálakoncert a ®ofín palota nagytermében
* Video az Élő! rovatban
 

FORRÁSANYAG LETT A BLOG

2014.12.03. 13:08

Kedves levelet kaptam, idézek belőle.

  „Az Egri Főiskola Bölcsészettudományi karára járok történelem-etika szakon. Művelődéstörténeti dolgozatként a színház történetét választottam témának. A forrásanyag kutatása során találtam a blogjára. Egyúttal gratulálok a gyűjtéseihez és az anyag hiteles válogatásához. Ezúton kérnék engedélyt, hogy egyes megállapításait, illetve képanyagot az esszémhez használhassak, természetesen a források között ezt megjelenítve.”

 

ÉRDEKESSÉG...

2014.12.02. 16:41

   Mezőkövesd térképe 1929-ből - színházzal! A korabeli helyi sajtó szerint élénk volt a műkedvelő színházi élet.

A HARLEKIN BÁBSZÍNHÁZ HIRDETŐTÁBLÁJA

2014.11.21. 19:44 

FORMAI ÉS TECHNIKAI IGAZÍTÁSOK, ÁLTALÁNOS KERESŐ A BLOGON

2014.11.17. 23:17

   Szokás néhány évente változtatni az internetes portálok, blogok külalakján. A gardonyiszinhazblog.gportal.hu négy és fél éves, de én nem tervezek sem most, sem később semmilyen látványos „megújulást”. Marad továbbra is a forma, a megjelenés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne dolgoznék folyamatosan rajta, ne lennének módosítások, amikor szükségesnek látom vagy amikor lehetővé válik. A mától életbe lépő változások a következők:

Formai igazítások

1. A főoldalon, a Naplóban néhány hónapja már új betűtipust használtam, mától a blog egésze ezzel olvasható.  
2. A bal oldali menüsorban néhány menüpont neve módosult vagy egészen meg is változott.
3. Néhány írás átkerült eddigi helyéről másik menüpontba.

A technikai  változások

leírását beépítettem a blog használatához hasznos tanácsokat összefoglaló Útmutatóba  (balra fent).

 

ÖRKÉNY ISTVÁN: TÓTÉK - A MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

2014.11.03. 20:53Görög László és Czakó Julianna - Fotó: Abrakadabrafoto

* Az előadásról a Miskolci Nemzeti Színház rovatban! Az írás megjelent a polusonline.com-on is.

 

KAMARAOPERA FESZTIVÁL 2014

2014.11.03. 14:08TÓTH PÉTER: ÁRGYÉLUS KIRÁLYFI – MESEOPERA KERESZTMETSZET

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Opera Master és Magánének Szakos hallgatói, és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös előadása

Kepes Intézet, 2014. november 7. 12.00 és 14.00 óra

FRANCIS POULENC: LA VOIX HUMAINE (AZ EMBERI HANG) - EGYFELVONÁSOS MONOPERA

 

Jean Cocteau monodrámájára írta a francia hatok egyik legismertebb zeneszerzője ezt a lenyűgöző drámai monooperát, mely egy asszony utolsó telefonbeszélgetése volt kedvesével. A telefon az egyetlen szál, ami az éjszakai városban még az élethez köti a magára maradt, csalódott asszonyt. Szavakból, mondatfoszlányokból kell megértenie, hogy végleg elhagyták.

Közreműködik: Pasztircsák Pollina

Kepes Intézet, 2014. november 7. 19.00 - a jegy érvényes a Gian Carlo Menotti: A telefon – című előadásra is.

GIAN CARLO MENOTTI: A TELEFON - EGYFELVONÁSOS VÍGOPERA


Cocteau telefonja adott ötletet Carlo Menottinak, hogy kétszemélyes vígoperát írjon a csodált készülék fonákságairól. Egy fiatalember szeretné megkérni szerelmese kezét, de nem jár sikerrel. A lány ugyanis folyamatosan telefonál, nincs ideje arra, hogy a férfit meghallgassa. Ben dolgavégezetlenül távozik, de támad egy mentőötlete: egy telefonfülkéből felhívja a lányt, és az így igent mond neki.

Közreműködik: A MoltOpera társulat, Göncz Renáta, Ágoston László és az Egri Szimfonikus Zenekar, karmester: Szabó Sipos Máté

Kepes Intézet, 2014. november 7. 20.00 - a jegy érvényes a Francis Poulenc: La voix humaine (Az emberi hang) – című előadásra is.

PERGOLESI: AZ ÚRHATNÁM SZOLGÁLÓ

Pergolesi ezt az operáját 1733-ban írta. Bár a sztori ma már látszólag egyszerű és banális - az idősödő háziúr és a cserfes szolgálólány közötti huzakodás végül házasságba torkollik -, kacagtató játékra és remek kikapcsolódásra ad lehetőséget. A darab a maga idejében megalkotta az operai intermezzo műfaját, az idők során azonban önálló operává nőtte ki magát, és Mozart, Donizetti, Verdi számára szolgált ihletésül.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása (a 2009-es „Szabad Színpad Fesztivál” I. díjnyertes előadása)

Eszterházy Károly Főiskola Eger, 2014. november 8. 17.00

ÖKÖR A HÁZTETŐN, AVAGY NAGY FRANCOK 6 FOGÁSBAN - GASZTROKONCERT

Az I. világháború idején - melynek centenáriumára idén emlékezünk - a hangversenytermek és színházak nagyrészt zárva voltak. Ezalatt a párizsi művészek egy csoportja egy lakásban tartott koncerteket, majd később a Darius Milhaud balettjéről Ökör a háztetőn-nek keresztelt bárba tették át székhelyüket. Ök voltak a híres francia Hatok és társaik, akik karakteresen új utakat kerestek zenéjükben. Satie, Auric, Durey, Honegger, Milhaud, Poulenc, Tailleferre asztaltársaságának varázslatos világa elevenedik meg ezen a hangversenyen, minden akkori „velejárójával”, zenével, jó borokkal és a zene által ihletett francia étkekkel és fényfestői látvánnyal.

Közreműködik: Marik Erzsébet, Bolya Papp Nikolett, az EKF művésztanárai és az Egri Szimfonikus Zenekar művészei, Karmester: Szabó Sipos Máté

Mesterszakács: Macsinka János
Borászok: Dr. Lőrincz György, Gál Tibor, Thummerer Vilmos, Bolyki János, Gál Lajos, Dr. Dula Bence

Eszterházy Károly Főiskola, 2014. november 8. 19.00

EGY SÓHAJTÁSNYI IDŐ – ZONGORA ÉS DALEST

Az EKF két nagyszerü művésztanárának romantikus estje. Balladák, legendák és mesék elevenednek meg Liszt, Chopin, Dvo ř ak, Gounod, Offenbach műveiből. Sóhajok, vágyak törnek elő, még a zongora is bel canto énekel.

Közreműködik: Gábos Judit és Udvarhelyi Boglárka

Eszterházy Károly Főiskola, 2014 november 9. 17.00 - a jegy érvényes a Kovács Márton - Pilinszky János: Urbi et Orbi című előadásra is.

KOVÁCS MÁRTON- PILINSZKY JÁNOS: URBI ET ORBI

Kamaraopera éneklő színészekre, beszélő zenészekre és hupákra.

Két pápa, egy fekete és egy fehér. Az egyik az agonizáló, a másik az eljövendő. A tömeg a téren várja pápájuk halálát és az áldást. „Urbi et orbi” a testi szenvesdésről, „Urbi et orbi” azaz a városnak és az egész földkerekségnek szóló igét. Amit ‘kapnak” az valami egészen más. Csoda? Meglepetés? Váratlan fordulat? Isten fricskája? Valami. Pilinszky a történet nélküli színházat vágyta. Mélyen és gazdagon gondolkodott a világról és hitt – többek között – a szavak erejében.

A budapesti HOPPart társulat előadása

Eszterházy Károly Főiskola, 2014 november 9. 20.00 -a jegy érvényes az Egy sóhajtásnyi idő - című előadásra is.

Jegyértékesítés és információ: Kepes Intézet 3300 Eger, Széchényi István utca 16. Tel.: 36 410 094

REVÜOPERETT EGERBEN - BÁL A SAVOYBAN

2014.10.19. 11:48

   Két napja volt a Gárdonyi Géza Színházban Ábrahám Pál - Alfred Grünwald - Fritz Löhner-Beda: Bál a Savoyban című operettjének bemutatója. * Az előadásról a 2014/15-ös évad rovatban!

  


Fotó: Gál Gábor - gardonyszinhaz.hu

 

HA©LER - TA NA©E PÍSNIČKA ČESKÁ

2014.10.05. 20:12

  Ha egy kedélyes prágai sörözőben, tavaszi népünnepélyen, baráti összejövetelen énekelni kezdenek, – s ez nem ritkaság, hiszen régi mondásuk azt tartja: „ahány cseh, annyi zenész” -  akkor biztosra vehető, hogy előkerülnek a Haąlerkák, ahogyan összefoglalóan nevezik Karel Haąler dalait, melyeket idősebbek és fiatalok egyaránt ismernek, énekelnek, szeretnek a mai napig, annak ellenére, hogy szerzőjük 135 éve született és 73 évvel ezelőtt halt meg. Prágáról, a város meghitt szépségéről és a benne élő  jellegzetes figurákról szólnak ezek a dalok...


* Bővebben a Színház Prágában - Divadlo v Praze rovatban!


 

AZ EGRI SZÍNHÁZ 1961-IG LÉTEZŐ ÉPÜLETÉNEK NÉZŐTERE

2014.09.08. 08:44


* Bővebben: a Színháztörténeti sorozat 52. részében!

 

DEBRECENBEN JÁRTAM...

2014.08.15. 17:52


Csokonai Nemzeti Színház

Nagyerdei Szabadtéri Színpad 

OPERA BÉKAKURUTTYOLÁSSAL

2014.08.10. 17:08

 Megszokhattuk már - és jól tettük, ha meg is jegyeztük -, hogy Eger nyári színházi életében a Líceumban és a Várban visszatérően látható előadások mellett évek óta jelen vannak a Pinceszínház produkciói is. Játszóhelyük az Érsekkert.  Nincsenek falak, a park, a természet, fák és virágok veszik körül a kis szabadtéri színpadot, no meg a tó, amelynek békái az idei programsorozatban egyenesen „címszereplőkké” léptek elő. Hogyan? Kis türelmet, az is hamarosan kiderül!
  Ebben a környezetben - miközben nem feledkezhetünk meg a néhány évvel ezelőtt éppen itt látott Pomádé király új ruhája című Ránki György operáról - első hallásra meghökkentőnek tűnhet slágereket felvonultató zenés játékok mellett - Horribile dictu! – operát is bemutatni! Márpedig a 2014-es nyári szezonban megtették és reméljük, ez a következő években is folytatódni fog.
   Mondjuk el azonban azt is,  hogy az idei és a korábbi évek során is igyekeztek a lehetőségekhez alkalmazkodóan, de nem megalkuvóan  nem csak változatos, de színvonalas programmal szolgálni, sőt különlegességekkel.
   Eger zenei és színházi életéből   feltűnően hiányzik az opera.  A színházban sem találkozhatunk vele (természetesen vendégjáték jöhetne szóba és kisebb létszámú kamaraoperák), de akár koncertszerű előadással sem valahol, bár azt magam sem tartanám az „igazi”-nak, hiszen szcenírozás és játék nélkül nincs meg a színházi élmény, az élő hang varázsa nyújt csak többletet egy lemez meghallgatásához képest. 
   Így hát akár azt is mondhatnánk, misszót teljesít a Pinceszínház, legfőképpen akkor, ha valóban lesz folytatás is.
   De ne felejtsük el azt sem, hogy kettőn áll a vásár, ez esetben a másik fél az a közönség, amelynek pártolnia kell(ene) a kezdeményezést.  (Egyetlen mondatnyi kitérő: ez elmondható a Líceum-beli Lumpáciusz Vagabundusz előadással, az Agria Nyári Játékok produkciójával  kapcsolatban is, amely szintén nemes alapanyagból  – Heltai Jenő – született és ehhez képest szintén több figyelmet érdemelt volna.)
   Az opera, mint műfaj sokakat elriaszt, noha az is igen gyakran kiderül, hogy soha sem próbálták meg előítéleteiket félretenni. Pedig talán egyszer s mindenkorra sikerült is volna eloszlatni őket, különösen, ha első alkalommal nívós, de  könnyen befogadható, igazán szórakoztató operával találkoztak volna, mint esetünkben. Akadnak azután, akik nem tartanak eléggé  előkelőnek egy ilyen vidéki, nyári, szabadtéri opera előadást. Csakis az Operaházat, ha nagyon muszáj, akkor valamelyik nagy vidéki  színházunk operatársulatának produkcióját. Magam is szeretem az Operaház és egy hagyományos, páholysoros nézőterű színház hangulatát, akusztikáját, az ottani előadások varázsát, de igencsak sajnálhatja, aki erre a másféle nyáréjszakai opera varázslatra nem tud vagy nem akar nyitottságot mutatni és feltételezi, hogy eleve nem is lehet színvonalas.
   De térünk rá végre konkrétan arra is, mit láttunk!
  Az első részben az Esküdtszéki tárgyalás című vígoperát. A zeneszerző Arthur Sullivan (1842-1900). Édesapja katonakarmester, klarinétos, így zenével telített légkörben nő fel. Ösztöndíjas a Királyi Zeneakadémián, tanul a lipcsei Konzervatóriumban. Ír zsoltárt, kantátát, kísérőzenét, balett muzsikát, de igazi hírnévre az angol operett és opera világhírű képviselőjeként tesz szert.  A librettista   W. S. Gilbert .  A történet tulajdonképpen  nem több, mint egy kis tréfa, egy bohózat, a zene azonban felemeli és az ábrázolt mulatságos (valóban létező, mindenki által ismert) figurák mellett a meglepő záró fordulatot  is úgy fogalmazza meg, hogy azzal nem csak illusztrál, hanem hozzá is tesz. Nem szeretnék többet elárulni a cselekményről, mert hátha sikerül ősszel még valahol fedett helyen is bemutatni az előadást , azokat is „becsalogatva”, akik most nem látták. A szereposztást azonban leírom, hiszen olyan vidáman, olyan kedvvel vettek részt mindnyájan a játékban, hogy élvezet volt nézni.
Felperes – Baranyi Anett
Alperes – Kecskeméti Róbert
Bíró – Jenei Gábor
Törvényszolga – Kolozsi Balázs
Ügyvéd – Tötös Roland
Esküdtek: Demeter Sándor, , Görög Patrik, Hegedűs Richárd, Molnár Róbert, Márton András
Esküdtnék: Jambrik Boglárka, Kiss Nóra, Majláth Marianna, Orth Éva
Koszorús lányok: Kurucz Zsuzsa, Vajda Éva
Az előadást (mindkét részét)  Szatmári György, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze rendezte. Nyilván a helyszín adottságaihoz és technikai korlátaihoz kellett alkalmazni a hangszerelést – Regős Zsolt (miskolci színház) munkája – s a rendezésnek pedig mindehhez alkalmazkodnia kellett. Könnyed, sőt jó értelemben laza  és humoros az előadás,  ének, gesztusok, mimika, mozgás kellemes összhangját megteremtve, időnként  „idézetekkel” utalva a cselekmény eredeti korán túllépve  a mára is.
   Az este második részében egy  eredetileg prózai kabarétréfának született művet láthattunk. Írója László Miklós. Éjféli operabemutató a címe, de mindenki csak úgy ismeri inkább: Mama, fogjál nékem békát (daloljunk vagy lőjek?)...  Így értendő tehát a kis vízi állatkák címszerepe és ők időnként igyekeztek is kuruttyolásukkal, brekegésükkel hangot adni véleményüknek. Ez is hozzá tartozhat a nyári színházi este varázsához! A  zenés változat, az opera paródia muzsikáját Vujicsics Tihamér komponálta. A fent már felsorolt szereplőkön kívül (akik valamennyien színre léptek ebben a részben is) meg kell említenünk Regős Zsoltot, mint őrült zeneszerzőt és  Baráth Zoltánt, mint színigazgatót.  
   A Pinceszínház kezdeményezése, az operaműfaj élő jelenlétének megteremtése Egerben mindenképpen  figyelmet és támogatást érdemel. Reménykedjünk a folytatásban!


* Az íráshoz kapcsolódik az új szavazás (jobb oldali menüsor): Szeretne-e Egerben operaelőadásokat is látni?

* Ez az írás a polusonline.com
-on is olvasható.
 

M3 - SZÍNHÁZ

2014.07.26. 10:55

A Magyar Televízió retro csatornáján rendszeresek a színházi közvetítések, színészekkel készült portéfilmek, szórakoztató műsorok. A következő napokban például ezek:

Július 28. hétfő

   15.45 Pompadour bikiniben – operett/musical 1967
   20.25 Gorkij Éjjeli menedékhely – színházi közvetítés  1980
július 30. szerda
   16.55 Színész vagyok – Törőcsik Mari 1977
augusztus 4. hétfő
   20.20 Goldoni: A kávéház – színházi közvetítés 1995
augusztus 5. kedd
   14.40 Rátonyi Róbert vendége: ifj. Latabár Kálmán 1984
   20.20 Koltai kabaré – Illetékes elvtárs a Közgázon 1991
augusztus 6. szerda
   21.10 Szakonyi Károly: Adáshiba – színházi közvetítés 1979

 

EGRI CSILLAGOK - KI TUD SEGÍTENI?

2014.07.12. 18:16

 Keresek információkat, képeket arról az amatőr színjátszó köri Egri csillagok előadásról, amelyet 1956-59 között rendezett meg Fink Forgács Kálmán színművész -  aki ezekben az években az egri színházban játszott. gardonyiszinhazblog@gmail.com

 

ÉVFORDULÓ - SOROZAT A SOROZATBAN

2014.06.25. 22:28

 Augusztusban lesz 110 éves az egri színház. A Színháztörténeti sorozaton belül 10 részes - hamarosan kezdődő - "sorozat a sorozatban" köszönti az évfordulót. Az egyes részek terveim szerint a következő időpontokban követik egymást:
július 4.
július 18.
augusztus 1.
augusztus 17.
augusztus 20.
augusztus 24.
augusztus 28.
szeptember 1.
szeptember 8.
szeptember 13.

 

TORONTÓ - SZÍNHÁZ. ALMÁSSY LAKATOS ZSÓKA ÖSSZEFOGLALÓJA

2014.06.24. 08:37

  Bizonyára sokan emlékeznek Almássy Zsóka énekművészre a Gárdonyi Géza Színház színpadáról, ahol nem csak koncerteken láthattuk, hanem Jacobi: Sybill című operettjének nagyhercegnőjeként is. Ma már Kanadában él. Tőle kaptam ezt az összefoglalót.
* Bővebben a Postaláda rovatban...

 

A BÜKKI MŰVÉSZETI NAPOK BAROKK FESZTIVÁLJÁNAK EGRI PROGRAMJÁBÓL

2014.06.23. 15:43

 Július 5. szombat
Kepes Intézet előtti szabadtéri színpad 19.30
Pergolesi: Az úrhatnám szolgáló - vígopera

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
     
Ön szerint?
Lezárt szavazások
     

     
Plusz
Friss hozzászólások
     
Mobilblog