gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló
Archívum - 2013.

BOLDOG KARÁCSONYT!

2013.12.24. 08:53

Néhány napja jöttem meg Prágából. Ottani élményeimnek egyike volt ez a színházi betlehem.
Felirata:
Békesség a jóakaratú embereknek a cseh színház színpadán és nézőterén!
Ezzel kívánok a blog minden Olvasójának boldog Karácsonyt!


MY FAIR LADY - MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZ

2013.10.27. 15:24

   2004. februárjában az egri Gárdonyi Géza Színház bemutatta a My Fair Lady című musicalt. Néhány hónap híján 10 évvel később a Miskolci Nemzeti Színház tűzte műsorra, s mint akkor, most is Béres Attila a rendező, aki Henry Higgins szerepére most is Görög Lászlót választotta. Kíváncsian vártam, mennyit, hogyan változott az előadás.

Görög László és Szatmári György. Fotók: Éder Vera

* Bővebben a Miskolci Nemzeti Színház rovatban!
 

GÁRDONYI MARATON

2013.10.24. 20:42

  A Gárdonyi-emlékév és programsorozatának lezárásaként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megrendezésében valósul meg a Gárdonyi maraton, amely a nagy író munkássága előtt tiszteleg, ezúttal színházi és filmes vonatkozásaira fókuszálva 2013. október 27-én, vasárnap a Gárdonyi Géza Színházban. Az egész napos maratonon két kiállítás is nyílik: 11 órakor fotókiállítás az Egri csillagok című film forgatásán készült képekből, 18 órakor pedig Gárdonyi Géza másik arca címmel karikatúra kiállítás a MÚOSZ Magyar Karikatúra Művészek Szakosztály művészeinek munkáiból. 11 és 13 óra között a Kompánia Színházi Társulat közreműködésével a színházba látogatók szerepjáték formájában ismerkedhetnek meg  A bor című dráma szereplőivel, a darab cselekményével, sőt az író titkosírásával is.  16 órától R. Kárpáti Péter vezeti azt a beszélgetést, amelyen az Egri Csillagok film szereplői mesélnek a forgatással és a filmmel kapcsolatos emlékeikről. A beszélgetésen részt vesz az író dédunokája, Keller Péter, valamint Kovács István színművész és Venczel Vera Jászai Mari-díjas, érdemes művész is.

19.00-21.30 Felolvasószínház Gárdonyi Géza ismeretlen egyfelvonásosaiból -  monológokkal színesítve. A színházi estet megnyitja:  Saárossy Kinga színművésznő, alpolgármester. Az író Szivlobbanás c. kötetéből Habis László polgármester és Rázsi Botond alpolgármester olvas fel.

I. rész - Téma: a szerelem

Először valósul meg Gárdonyi négy novellájának színpadi előadása. Közös összefogó száluk a szerelem. Gárdonyi korszerű, a ma emberének is mondandót kínáló szépséges és varázslatos üzeneteket közvetít átnyúlva korokon át, az örök témában is újat adva. Jelenetek:
SZÍVDOBBANÁS - monológ - előadja: Stubnya Béla
MŰVÉSZ-BIMBÓ - szereplők: Törőcsik Franciska és Stubnya Béla
HÁZASSÁGI AJÁNLAT - monológ - előadja: Formanek Csaba
ANNUSKA APÁCZA LESZ - előadják: Törőcsik Franciska, Császár Angéla

A második rész kezdete előtt Herczeg Flóra énekes és Dr. Mísz Mihály olvas fel az író műveiből

II. rész - Téma: a színház - Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő... (Shakespeare)

Dramatizált felolvasó-színházi előadás Eger városának egykori színházavató egyfelvonásos előadásából, amely azóta sem került színre, mostanáig. Az előadásba - megfelelő dramaturgiai pontokon – Gárdonyi egy másik művéből kiragadott színházavató előadás kiragadott jelenetei lettek beleapplikálva. Ezek logikailag és cselekményfűzés szempontjából jól  kiegészítik az alapművet, kerek egészben láttatják Gárdonyi és a színház viszonyát, s megtapasztalhatjuk, milyen jól ismerte a kulisszák világát az alapvetően regényei alapján híressé vált író.

SEKSZPÍR KÖLTÖZÉSE – verses színmű. Gárdonyi humorát, kedves gondolatait és nagyszerű verselését ötvözi a mű, amely a nagy angol színpadi költő egy hétköznapi, elképzelt esetét járja körül, ahogy azt egy kelet-európai író a századelőn elképzeli. Szereplők: Végh Péter, Szalay Marianna, Csák György, Formanek Csaba

ELŐJÁTÉK AZ EGRI SZÍNHÁZ MEGNYITÁSÁRA – egyfelvonásos színmű. Szereplők: Végh Péter, Stubnya Béla, Csák György, Formanek Csaba, Simon Attila, Császár Angéla, Sudár Gyöngyvér

A Gárdonyi - maraton programjain való részvétel ingyenes, helyfoglalás érkezés szerint.

 

KETTŐS JUBILEUM - SATA ÁRPÁD

2013.10.16. 23:57

  Kettős jubileumot ünnepel Sata Árpád, a Gárdonyi Géza Színház művésze (a képen Görgey szerepében). Prózai és zenés darabokban egyaránt sikeres karakterszínész – írja róla a Magyar Színházművészeti Lexikon.  Negyven éve végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben és húsz éve tagja az egri társulatnak.

* A Sata Árpáddal készült beszélgetés a Színészportrék az egri társulatból rovatban olvasható.

HOLNAP KEZDŐDIK A STÚDIÓSZÍNHÁZI TÁNCFESZTIVÁL

2013.10.15. 16:34
   Október 16 és 20 között zajlik a Gárdonyi Géza Színházban a második Stúdiószínházi Táncfesztivál, a GGTánc Eger rendezésében, bemutatva mesejátékot, ifjúsági és felnőtt produkciót egyaránt. A Duna Művészegyüttest, a Közép-Európai Táncszínházat, a Miskolci Balettet, a Tünet együttest, a Bozsik Yvette Társulatot és Grecsó Zoltánt láthatja a közönség, esténként pedig improvizációs előadásokra várják a nézőket.
 

HÁROM ÉVES A BLOG

2013.04.05. 00:01

   

 

SZNHÁZI VILÁGNAP 2013 - ÜZENET ÉS KÜLÖNLEGES PROGRAMOK

2013.03.25. 13:47

   1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a Színházi Világnap, amelyet 1978-tól a világ valamennyi országában az előadások előtt felolvasott üzenettel köszöntenek. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Dario Fo, Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, díszlet- és jelmeztervező Színházi Világnapi üzenete, 2013:

   Hajdanán a hatalom intoleráns volt a komédiásokkal, és elkergette őket az országból. A színészek és a társulatok ma azzal kínlódnak, hogy helyet, színházat és közönséget találjanak; és mindennek a válság az oka.
   A hatalmon levők tehát már nem akarják ellenőrizni és korlátozni azokat, akik iróniával és maró gúnnyal fejezik ki magukat, mivel a színészeknek se terük, se publikumuk nincs, akihez szólhatnának.
Ezzel szemben a reneszánsz korában, Itáliában a hatalomnak nehéz dolga volt, amikor féken akarta tartani a komédiásokat, mert azok nagy népszerűségnek örvendtek.
   Köztudott, hogy a Commedia dell’Arte színészeinek tömeges elvándorlása az Ellenreformáció korában következett be, amikor elrendelték a színházi terek elpusztítását, különösen Rómában, ahol a szent város meggyalázásával vádolták őket. XII. Ince pápa, a polgárság konzervatívabb és a klérus magas rangú képviselőinek kitartó nyomására 1697-ben elrendelte a Tordinona színház bezárását, amelynek színpadán a moralisták szerint a legtöbb obszcén előadást játszották. Az Ellenreformáció korában, az Észak-Itáliában működő Carlo Borromeo bíboros tevékenységének nagy részét a „milánói hívek” megváltásának szentelte, méghozzá úgy, hogy különbséget tett a művészet, mint a szellemi nevelés legmagasabb formája és a színház között, amely szerinte a szentségtörés és a hiúság megnyilvánulása. Egy – a munkatársaihoz írt – levelében, amit emlékezetből idézek, többé-kevésbé a következőket fogalmazza meg:
   „Mi, akik a mérgező gyomok elpusztítására vállalkozunk, megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy tűzre vessük a gyalázatos szövegeket, hogy kitöröljük ezeket az emberi emlékezetből, és üldözzük azokat, akik mindezt kinyomtatják. Nyilvánvaló azonban, hogy amíg mi aludtunk, az ördög újra meg újra megújuló ravaszsággal munkálkodott. Mennyivel mélyebben hatja át a lelket az, amit a szem lát, mint ami az ilyen könyvekben olvasható! Mennyivel súlyosabban rombolja a fiatal fiúk és lányok elméjét a kimondott szó és az azt kísérő gesztus, mint a könyv lapjain olvasható holt szavak. Következésképpen sürgősen el kell űzni a városainkból a színészeket, ahogy ezt a nemkívánatos személyekkel tesszük.”
   Éppen ezért a válság megoldására az az egyetlen reményünk, hogy üldözni kezdenek bennünket és főleg azokat a fiatalokat, akik színházzal akarnak foglalkozni: így kialakul majd a komédiásoknak és színházcsinálóknak egy új diaszpórája, amely a tiltásokból minden képzeletet felülmúló erényt farag, és új színházat hoz létre.

  

MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZ


26-án, az Úri muri előadás előtt 18.40-től: Így készülünk a Színházi Világnapra – 10 perces színházi akció a Nagyszínház főbejárata előtt… fölött…

Márc. 27.

09 órától
Városi (aszfalt) színház: Itt-ott felbukkannak így-úgy színészeink. Figyelje a villamosokat és a belvárosi, forgalmas csomópontokat!

10.00 órától
Amit soha máskor nem mutatunk meg - régen, vagy soha nem látott fotók a csipeszek alatt.

10.00 órától
Ping-pong verseny kizárólag jelmezben (Bádogember vs. Madárijesztő, Rómeó vs. Júlia, Diótörő vs. Sir kán, a tigris – és ahogy tetszik)

16.00 órától
Színházi Világnapi kulisszajárás Kokics Péterrel - regisztráció a Jegyirodában.

17-00 órától
Játékszíni játékok, komoly kamaszoknak, bohó felnőtteknek

  • Színházi korszakok, stílusok – gyors keresztmetszet
  • Gyorsöltözés verseny. Időmérés kötelező!
  • Hogy töltik a színészek a 2 perces próbaszünetet. Verseny.
  • Színházi villámrandi. Nekünk 2 perc is elég! De abból minél több!
  • Dalok a színházról
  • Kipróbálna egy igazi súgót?

    Regisztráció a Jergyirodában!


A fenti programok ingyenesek.

Március 27-én a Jegyirodában 20 %-os kedvezménnyel lehet váltani jegyeket a Határtalan Napok előadásaira és a POSZT versenyprogramjába beválogatott A vágy villamosa című produkcióra.

Dario Fo idei üzenetét az előadások előtt Szirbik Bernadett és Salat Lehel olvassa fel. Ezen az ünnepi napon minden korosztálynak kínálnak programokat. Délelőtt  az Óz a nagy varázsló, este a Nabucco és A vágy villamosa lesz látható.

 A Gárdonyi Géza Színházban sajnos nem lesznek ünnepi programok a Színházi Világnapon. Délután 15.00 órától Howard Lindsay - Russel Crouse - Richard Rodgers - Oscar Hammerstein: A muzsika hangja című musicalje látható.
 

TAVASZI FESZTIVÁL 2013 - EGER, SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

2013.03.19. 13:47

Gárdonyi Géza Színház
Moulin Rouge - Táncjáték Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), a híres francia festő és plakáttervező életéről.
Bemutató: 2013.03.22.
A világpremierként látható balettfantázia koreográfusa, Topolánszky Tamás ezúttal is összművészeti produkcióban gondolkozik: a képzőművészet, a színművészet és a kortárs tánc elemeit elegyítő kompozíció a modern számítógépes grafika és a videó animáció megoldásait is használja majd.

Korijolánusz - A Hoppart Társulat vendégjátéka, Shakespeare Coriolanus című műve alapján
Korijolánusz a Hoppart értelmezésében erősen anyja befolyása alatt álló félig felnőtt férfi. Irányításra szorul. Értetlenül nézi, hogy honfitársai – kiknek életét nem sokkal korábban mentette meg – elűzik, amikor őszintén képviseli anyjától tanult arisztokrata elveit. Nem érti, mi az a demokrácia. És nem is való neki. Mert a demokrácia nem tűri a hősöket. De mi is az a demokrácia? Ezt kutatjuk, keressük mi, magyarok már húsz éve. És közben még arra is képtelenek vagyunk, hogy megegyezzünk a lakógyűlésen, hogy megcsináltassuk-e a tetőt. Legyen rá gondja annak, akinek a fejére csöpög a víz. A Hoppart Korijolánusza magyar előadás. És a főszereplői mi vagyunk. Mi mindannyian, rómaiak. Vagyis magyarok.
2013. 03. 26. 15.00 és 18.00 óra - EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Benga Produkció
Mit tehetünk, ha nincsenek barátaink, ha nem találjuk a szüleinkkel a hangot, és még a csajok is átnéznek rajtunk? Benga képzeletbeli show-műsort vezet, ahol mindig ő a nap sztárja. Ám mikor egy haver és egy lány felbukkan, élni kezd a műsorváltoztatás jogával. Színházi előadás bábokkal és élőzenével. Valóság és képzelet, barátság és szerelem, gátlások és showbiznisz tantermi körülmények között. (Tantermi Színházi Szemle 2012 díjazott előadása, ideje: kb. 45 perc + 40 perc foglalkozás)
2013. 03. 26. 10.00 és 13.00 óra - EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Cyber Cyrano - A Kolibri Színház vendégjátéka
„Szerettem volna valahová tartozni. Számomra ez nem egy átverés volt, hanem egy hatalmas regény – amit a valósággal írtam. Akik nagyarcúak voltak az életben, azok fejet hajtottak a figuráim előtt.” Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az Internet. És hogy mire nem. A Platform 11+ Európai Uniós együttműködés keretében született magyar ősbemutató.
2013. 03. 25. (hétfő) 15.00 óra, Harlekin Bábszínház

 

 

ERKEL FERENC-DÍJ ALDOBOLYI NAGY GYÖRGYNEK

2013.03.14. 12:44

   Március 15. alkalmából Erkel Ferenc-díjat kapott Aldobolyi Nagy György, a Gárdonyi Géza Színház örökös tagja. Legutóbbi munkája a színházban a Bernard Shaw Szent Johanna című - most műsoron lévő - darabjához írt kísérőzene. Gratulálunk!
 

POLGÁRMESTERI ELISMERÉS

2013.01.23. 09:32

   A Magyar Kultúra Napja alkalmából polgármesteri elismerésben részesült Kobolák Balázs, a Gárdonyi Géza Színház kelléktárának vezetője. Gratulálunk!

 

A ZENEKAR JÓ MUNKÁT VÉGZETT

2013.01.09. 00:00

    2012. december 31-én a Csókos asszony című Zerkovitz operett utolsó előadásával búcsúzhattak a nézők az óévtől. Amint azt a blogon korábban már olvashatták, a Színház - nem önszántából - konzerv-zene mellett döntött. A döntést az adott anyagi helyzet magyarázta, mégis nonszensz amire kényszerültek – operettet játszani  élő zenekar nélkül.
   Ötven-egynéhány évvel ezelőtt a Népújság azon sajnálkozott, hogy a Színház saját zenekara (!) sajnos csak 12 állandó státuszban lévő taggal rendelkezik, de az írásból kiderül az is, hogy amikor szükséges volt, megoldották a kibővítést. Nem csak az operettek muzsikáját szolgáltatták, hanem klasszikus darabok kísérőzenéjét is.   
    Igen tanulságos, mekkora fontosságot tulajdonítottak a zenekarnak és milyen aprólékos gonddal igyekeztek a lehető legjobban összeállítani és működtetni!
     Nagyot haladtunk – visszafelé…
   Mielőtt azonban a korabeli cikk olvasásához kezdenének, kivételesen idézek a blog két korábbi, a Csókos asszony előadásához kötődő írásából.
   „Óriási varázsa van az élő nagyzenekarnak. Fantasztikus élmény, nem csak a közönségnek, amikor meghajol a karmester és megszólal a nyitány, nekünk is teljesen más érzés, hogy hallom az öltözőmben hogy már szól… és a zenés bejövetel… A hangulata csodálatos. Egészen más érzés úgy énekelni, hogy ez szól alatta,  mintha ugyanazt hallom a hangfalakból, bármilyen jó is a hangszerelés.” Dimanopulu Afrodité, az 1989-es egri előadás primadonnája.
    „Az nagyon nagy baj, hogy nincs élő zenekar. A műfaj kötelező tartozéka lenne! Sajnos a költségvetés egyszerűen nem engedte meg. Ez nagy szívfájdalmam.” Lisztóczki Péter, a 2012-es előadás táncoskomikusa.


1958. június 26.

Zenekar a mérlegen
Jó munkát végzett a Gárdonyi Géza Színház zenekara

    A Gárdonyi Géza Színház befejezte egri előadásait. Véget ért a színházi évad. A múlt év szeptemberétől színházunk mintegy 16 bemutató előadásában gyönyörködhetett városunk és megyénk érdeklődő közönsége.
    A legtöbb kritikában azonban csak annyi írtak az előadások egyik nagyon fontos szerepét játszó tényezőjéről, a zenekarról, hogy az operett dallamos muzsikáját „kitűnően tolmácsolta Sebestyén András karnagy vezetésével.”
    Színházunk zenekara nagyon megérdemli, hogy most az évad végén legalább, részletesen foglalkozzunk munkájával. Az évi műsor 16 darabjából 5 operett és két zenés vígjáték előadásában vállalták az oroszlánrészt és két klasszikus mű zenei kíséretét látták el, egy viszonylag kis létszámú zenekarral. A legtöbb vidéki színház egyik legfontosabb problémája a zenekar létszámának gyarapítása, és a zenekar munkájának művészi fokra való emelése, mivel egyre több zenés darab kerül be az évi műsortervbe és a zenekar egyik fő tényezője a jó előadások biztosításának. A régi „klasszikus” operettek legfőbb értéke a zene, a dallambőség, a melódia. Ha ez a fő értéke egy-egy zenés darab, operett előadásánál nem kerül megfelelő énekes és zenekar jó tolmácsolásában a közönség elé, nem teljes értékű az előadás. Lehár: Víg özvegy, Kálmán: Marica grófnő, Jacobi: Sybill, Zerkovitz: Csókos asszony című operettjét méltó tolmácsolásban élvezhette közönségünk.
    A nagyoperettek zenei anyagát nagyzenekarokra komponálták. A mi kis 16-os létszámú zenekarunkra kellett hangszerelni ezeket a műveket. Sebestyén András karnagy vállalkozott erre az igen nagy feladatra és kiváló hangszerelése nyomán igen tömör, szép harmóniák szólaltak meg. A vonósok (két prím, két másodhegedű) olykor szépen zengő, lágy tónusán szárnyaló dallamok megfelelő aláfestést, kíséretet kaptak a fúvósok, a zongora és a többi vonós hangszerektől. Az összeszokottság hiánya az évad elején némileg érezhető volt, széteső volt a zenekar játéka, de egyre inkább összeforrott; kiváló együttessé formálódott a zenekar, kiválóan képzett karnagyuk kezében.
   Sárközi zenéje nagyon jól érvényesült a zenekar előadásában, De Fries Károly igazán pergő, fülbemászó melódiáit együtt topogta a közönség a székek alatt a zenekar ütemével.
   A Szentivánéji álomhoz írt Mendelssohn kísérőzenét Sebestyén András mesteri gonddal, mély átérzéssel, kitűnően dirigálta. Ugyancsak az egyik legsikerültebb kísérőzenéje a Tragédiának volt, szintén kiváló tolmácsolásban.
   Ezen művek előadásában is érzett még a vonósok kevés létszáma. Létszám – státus! Egymást kiegészítő fogalmak, de a gyakorlatban mégis van egy kis eltérés köztük. A12 státuszban levő színházi zenész és az operetteknél, zenés vígjátékok előadásánál négy kisegítő adja az összlétszámot. Legalább három vagy négy első és két, illetve három másodhegedű, egy klarinét és egy trombita kellene a zenekarba. A kiváló zenészekből álló zenekar ilyen összetételben a vidéki kisszínházak egyik legjobb képességű és teljesítményű zenekara lenne.
Szóba került év közben az is, hogy alkalmanként, nagyobb feladatok megoldásánál a helyben működő honvédség helyőrségi zenekara is segítene a színháznak. Erre egy-két esetben sor is került. A jövő évi műsorterv még több ilyen összeműködést tesz majd szükségessé.
   Hogy a zenekar egész évi jó munkáját mennyire dicsérhetjük minden nehézség ellenére, abban a kitűnően képzett zenekari tagokon kívül oroszlánrésze van a nagyon tehetséges, kiváló zenei műveltséggel és ízléssel rendelkező karnagynak, Sebestyén Andrásnak. Az ő sokszor aprólékos, gondos korrepetáló munkájának az eredménye, hogy a zenekar pontosan játszik és lendületes, átélt dirigálása nyomán életre kel a mű a hangszereken. Kár, hogy ebben az évadban betegsége akadályozta, hogy legtöbb előadáson dirigáljon.
  Valentin Kálmánt karmesteri tevékenységében is szívesen látjuk a zenekar élén, egyre több lendülettel, akarással és rutinnal vezeti a zenekart.
   A színház zenekarában a zeneiskola több tanára működik és a színházi zenekar tagjai közül is többen vállaltak oktató munkát a zeneiskolában. Nagyon szeretnénk, ha a zeneiskola keretein belül a zenei nevelés missziójában részt venne a színház teljes zenekara is, természetesen a sok időt igénybe vevő színházi munkán túl, az úgyis kevés szabadidő erre áldozott keretein belül. Nagyon örültünk, amikor a színház megalakult Egerben és harcoltunk is érte, úgy gondoljuk, hogy a színházi zenekar Eger zenei nevelésében, a zenei igények kielégítésében nagyobb szerepet is tudna vállalni.
  Közönségünk nagyon megszerette a színházat és vele együtt a zenekart is, mely annyi kedves élményt, jó szórakozást nyújtott számára.

Dienes Tibor, M.T. művelődési osztály


 

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások