gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

100 ÉVE SZÜLETETT FORGÁCS KÁLMÁN, EGRI SZÍNÉSZ - MÉG LEHETNEK, AKIK LÁTTÁK A SZÍNPADON - 1.

2021.11.09. 17:50

   100 éve, 1921. október 4-én született Fink Forgács Kálmán. Elhunyt Egerben, 1986. február 24-én. Az egri társulatnak 1960-ig volt tagja, tehát még lehetnek, akik gyermek-kamaszkorukban látták őt a helyi színpadon. Nekik felelevenítem pályáját, másokkal igyekszem megismertetni, hiszen a korabeli sajtószemelvények tanúsága szerint méltatlan volna őt elfeledni.
 Az Országos Színészegyesület színiiskoláját végezte. 1941 és 44 között a Fővárosi Operettszínházban játszott. 1945-55-ben amatőr kultúrcsoportokat oktatott Egerben. Nevéhez fűződik a nevezetes Egri csillagok előadás.

 

 


 

Egri csillagok 1952.10.28. 

 

1955-60-ig a helyi színház társulatának tagja. 1960-tól-63-ig Békéscsabán és Szolnokon, majd 1963-tól Győrben játszott.

1. rész – Eger, 1952-1956


A szövegrészletek és képek a Népújság hasábjairól valók.

1952-ben Egerben bemutatták az Egri csillagokat.

   „Méreteiben szinte egyedülálló mozgalom indult meg megvalósításáért. A mag együtt volt, s szorosan felzárkóztak köré azok, akik magukévá tették az előadás ügyét – és sokan voltak ilyenek. A színjátszó-gárda hónapokon keresztül dolgozott, de - sajnos – az előadás után további rendszeres munkára nem maradt együtt. Lehetne sokat írni e sajnálatos körülmény okairól, egyes üzemi, vállalati kultúrvezetőség sovinizmusáról, az öntevékeny színjátszás központi szervezetlenségéről – de ezek utólagos felhánytorgatása nem célunk. Az Egri csillagok gárdája tehát felbomlott, de a régi mag új erőkkel kibővülve megmaradt, s központi szervezés nélkül, gazdátlanul, otthontalanul, sokszor próbaterem és előadási lehetőség nélkül készült újabb feladatokra és kétségbeesett erőfeszítéseket tett, hogy a színjátszás szerelmeseit együtt tartsa és tudásukat fejlessze. Nem tette hiába!
   … 1953 márciusában megszületett – papíron – a járási és városi kultúrház, s ezt kapta otthonul a csoport is. Tagjai rendbehoztak egy szobát, a nagytermet, a színpadot, hogy munkához kezdhessenek. Még a villanyt is önmaguk vezették otthonról hozott foglalatok segítségével. (Nem szakmája senkinek!) Ugyanez év novemberében bemutatták az Állomás a viharban című egyfelvonásost. Decemberben a Tűvétevők és Karnyóné került egyszerre bemutatásra. …”  
Fink Kálmán, a színjátszócsoport vezetője visszaemlékezése a Népújságban, 1954 májusában     

Az 1953.10.15-i számban mint megyei színjátszó felelős nyilatkozott.
„…Az eléggé ki nem dolgozott játéknál, úgy a nézőben, mint a színjátszóban hiányérzet marad és ezzel sokkal többet ártunk, mint használunk a kultúra fejlődésének. … A vidéki színházak budapesti fesztiválján azt mondta a Debreceni Csokonai Színház igazgatója, nagyon szép dolog színházat csinálni, de félszívvel nem lehet. Ugyanezt kell mondanunk a színjátszásról is. Félszívvel csak félmegoldásokat adhatunk, céltalan jövés-menést, szürke szövegmondást…”


1954-ben Szocialista Kultúráért kitüntetést kapott.


1955.03.06-i szám - Sólyom László: Holnapra kiderül című vígjátékának előadásáról

„A darab erőssége Forgács Kálmán volt, aki Molnár szerepében a legjobb alakítást nyújtotta. Biztos szövegtudásával, esetenkénti jó rögtönzésével ügyesen javította ki a szöveg nem tudásából keletkezett hibákat. A csoport tagjai tanulhatnának Forgács elvtárstól, aki művészi készsége mellett lelkiismeretesen, jól felkészült szerepére.” (Herbst Ferenc)

1955.07.28.

„Szeptember közepén Gárdonyi Géza Annuska című drámájával nyitja kapuit az egri Gárdonyi Színház. … Az egri társulat 37 színészből, 27 műszaki dolgozóból és egy 8 tagú törzszenekarból áll. … A színház tagjai sorába szerződtette Forgács Kálmán egri színészt is. …”

1955.12.10.

„Az egri műkedvelő színpadon már 10 éve ismert Forgács Kálmán első szerepében, a Nászutazásban is kitűnően megállta a helyét és büszkék vagyunk arra, hogy a János vitéz francia királyát is kitűnően alakította. Sokoldalúsága, ízes humora értékessé tette játékát. A király mulatságos, bohócszerű figurája nem ragadtatta a kelleténél tovább Forgács Kálmánt. Játéka mindvégig művészi volt."



„Azért van nyár, mert te szeretsz - Kedves jelenet Dihovicsnij: Nászutazás című zenés vígjátékából. A darab egyik szerelmespárja Dobi Irisz és Forgács Kálmán. … A közönség és szakértők szerint is ő a Nászutazás egyik legjobb szereplője.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956.01.04.

Ki, mit vár az új esztendőtől?

„Nehéz az embernek terveiről beszélni, amikor nem áll mögötte a súgó, valahogy elveszti biztonságérzetét. Szeretnék a jövő évben minél többet, minél jobban játszani. Most a Vízkereszt bemutatójára készülök, aztán Földes Mihály: Két évi mátkaság című színművének egyik szerepére. Szeretnék valami telivér drámai szerepet játszani, úgyis mondhatnám: pozitív hőst. A jövő évben erre biztos lesz alkalmam. Reméljük, hamarosan meglesz a színészklub is, amit helyiség hiányában nehezen tudunk összehozni. Úgy gondoljuk, hogy a városi tanács minden segítséget megad ehhez. Most az egyik iskola színjátszó csoportjának nyújtok szakmai segítséget. Szeretnék elmélyült játékkal, jól megformált figurákkal hozzájárulni a darabok sikeréhez. Végül csak annyit, hogy minden nyilatkozat helyett beszéljen a siker, a közönség tenyere. Forgács Kálmán, színész"

 

1956.01.25.


Vízkereszt - Ruttkai Ottó, Bod Teréz, Forgács Kálmán

1956.03.03.

Földes Mihály: Kétévi mátkaság

„Sokoldalú tehetségét bizonyítja ez az új szerepe is. Molnár apját, a 70 éves tatust alakítja, szinte hibátlanul. Egy-egy gesztusával, mozdulatával nyíltszíni tapsot ér el. Mindvégig kedves és megható. Ez a kitűnően eljátszott szerep Forgács színészi fejlődésének jelentős állomása. Hibája az, hogy egyes jelenetekben mozgása, hangja nem elég öreges.”

 

 

 

 

 

 

 

1956.04.25.

„A Gárdonyi Géza Színház rövidesen bemutatja Leonov: Aranyhintó című művét. Kalmár András főrendező irányításával a darab egyik jelenetét próbálja Forgács Kálmán és Lóránd Hanna”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956.06.27.

Az évad utolsó bemutatója Eduardo da Filippo bohózata.
„Forgács Kálmán a kispolgár, Pasquale Lojacolo szerepében a chaplini humor magaslatáig emelkedett. Egy pillanatig sem pojácáskodik, a komikum, akárcsak Chaplinnél, jámbor, sajnálni való együgyűségből fakad. … Jobbnál jobb alakításokkal örvendeztetett meg bennünket ebben az első színházi évadban. Drámai és komikus szerepei egyaránt sikerültek, minden alakításában más és más volt, széles színészi skáláról és nagy reményekre jogosító tehetségről téve tanúságot.”    

1956.06.27.

A Gárdonyi Géza Színház művészeinek kitüntetése

„Házi ünnepség keretében átadták a színházi fesztivál alkalmából adott kitüntetéseket, jutalmakat. … Forgács Kálmán miniszteri dicsérő oklevelet kapott és ezen kívül 1000 forint pénzjutalomban részesítették.”  

Folytatása következik!
 

Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások