gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

DRÁMAI HANGÚ KÖZLEMÉNY

2023.04.24. 16:39

Drámai hangú közlemény jelent meg a Gárdonyi Géza Színház közösségi csatornáján. A blog az egri színházi élet (egészen 1884-től napjainkig) és az egri színház történetének dokumentálására  jött létre, 13 évvel ezelőtt. Most magam is az Olvasókkal együtt értesülök arról, hogy a közlemény szerint nagy a baj. Én nem ismerem a színház működésének pénzügyi részleteit, s a blog nem politizál, de a történéseket természetesen itt is, továbbra is figyelemmel kísérem. Mindenesetre a színháznak - minden színháznak - élnie kell! "És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami." (Szerb Antal: Utas és holdvilág című regényének záró mondata.)

„Veszélyhelyzetben a színházunk

Drága Közönségünk! Mi már nagyon készülünk a következő évad műsortervével, de egyelőre nem tudjuk, hogyan kezdjük majd el az évadot… 2022 októbere óta több alkalommal számoltunk be az illetékeseknek színházunk válságos helyzetéről, s az azt kiváltó okokról. Számos alkalommal jeleztük, hogy a kialakult körülmények lehetetlenné tehetik a 2023/2024-es évad meghirdetését, a Gárdonyi Géza Színház működését. Közgyűlés alkalmával a teljes testület elé tártuk a kétségbeejtő tényállást, az egri társulat kilátástalan helyzetét – sajnos, úgy érezzük, süket fülekre találva. A napokban kaptuk meg színházunk tárgyévi, Eger MJV önkormányzata által biztosított, részletezett költségvetését. Egyértelművé vált, hogy a teátrumtól elvonásra került pályázati források hiányában – amelyek teljes összegével csökkentette az önkormányzat a szakminisztériummal kötött szerződésben vállalt támogatási kötelezettségét – nem hirdethető meg a 2023/2024-es színházi évad. Mivel fenntartó önkormányzatunk nem adta át, illetve a megnyert pályázatok teljes összegével csökkentette a hasonló nagyságrendű kőszínházakhoz képest amúgy is alacsonyan lévő támogatását, az egri színház 2023 folyamán működésképtelenné válik. Amellett, hogy összességében 215 millió Ft-ot vontak el az intézménytől, a legnagyobb érvágás a pályázati összegeknek megfelelő, mintegy 145 millió Ft elvonása. Az önkormányzat kettős finanszírozásra való hivatkozással csökkentette saját támogatásának összegét. Kettős finanszírozásra való hivatkozás a pénzelvonás indokaként nem állja meg a helyét. Pályázati összegeket meghatározott és csak arra költhető célok megvalósítására nyert el az intézmény. Az önkormányzat pedig nem egyes produkciókat, vagy konkrétan kiemelt célokat támogat, hanem alaptámogatást nyújt. A kialakult helyzetben - minthogy jelenleg az intézménynek semmiféle tartaléka nincs - ha nem kapja vissza a “dupla finanszírozás”-ra hivatkozva elvont összeget, reménytelen az évad megnyugtató befejezése, s nem hirdethet az egri színház következő évadot. Nem pluszforrást igénylünk, kizárólag az önkormányzati támogatás át nem adott hányadát. Lesz-e továbbra is önálló társulattal rendelkező színháza Egernek? A döntés a politikusok kezében van.”

Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások