gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

S.O.S.!

2011.05.31. 16:15

S.O.S.! A direktor drámai hangú levele a miniszternek:

"Alulírott Blaskó Balázs, mint az egri Gárdonyi Géza Színház 2011. február 1. óta kinevezett egyszemélyi felelős igazgatója, a gondjaimra bízott intézmény végső óráiban fordulok Önhöz.

NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUMA                                      

1054 Budapest, Akadémia u. 3.                                                              

Réthelyi Miklós

miniszter úr részére

Tisztelt Miniszter Úr!

 Alulírott Blaskó Balázs, mint az egri Gárdonyi Géza Színház 2011. február 1. óta kinevezett egyszemélyi felelős igazgatója, a gondjaimra bízott intézmény végső óráiban fordulok Önhöz.

Heves megye egyetlen, idén az önálló társulat újraalakulásának 25. éves jubileumát ünneplő - 11 éve, a polgári kormány idején mintegy 1,5 milliárd Ft-ból felújított  -gyönyörű színházát februárban hozzávetőlegesen 25 millió Ft számlatartozással vettem át. Ez az összeg mára megközelítette a 60 millió Ft-ot. Ez az a támogatási arány, amelyet a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat tragikus likviditási problémái miatt színházunk nem használhatott fel a 2010-es gazdasági évben. A hiányt önhibánkon kívül, hólabdaként görgetjük magunk előtt, s mára lavinaként temeti Társulatunkat maga alá!

Ebben a magatehetetlen helyzetünkben érte az Ön által nyilván pontosan ismert pervesztés Heves megye Önkormányzatát, amelynek következtében fenntartónk adósságkezelő biztos gondnoksága alá került.

A vészforgatókönyv szerint elsősorban a kötelező feladatok ellátásának biztosítása élvez prioritást, így az önként vállalt kötelezettségek, mint a Gárdonyi Géza Színház működésének finanszírozása is, tizedrangú kérdéssé vált.

Ezen körülmények között utasítás szerint nem vállalhatok olyan hosszú távú kötelezettségeket, mint a társulatépítő szerződtetési folyamat lezárása, amelyre a 2011/2012-es színházi évad épül, ezzel összefüggésben nem tudok műsortervet hirdetni, és megkezdeni a bérletárusítást, amely saját bevételként megalapozhatná az őszi szezonkezdést. Tetszhalott állapotba kerültünk!

Amennyiben esetleges saját bevételeink a megye hiányát csökkentik, de akár saját színházunk múltjának felhalmozódott adósságát kezelik, feléljük színházunk jövőjét.

A magyar kultúra védelmében, Eger, s a megye színházkedvelő közönsége, gyermekek, fiatalok, felnőtt - és nyugdíjas nézőink, valamint az egri Gárdonyi Géza Színház 124 közalkalmazottja, mintegy 40 más munkaszerződésű dolgozója, és családtagjaik nevében, a színház létezésétől közvetve, vagy közvetlenül függő művészek, műszakiak, irodai dolgozók, és hozzátartozóik, közel 500 ember életlehetőségének megtartása érdekében fordulok Önhöz, a nemzeti erőforrásokat ápoló miniszterhez segítségért.

Tisztelt Miniszter Úr!

A 25 éve újra saját társulattal működő egri Gárdonyi Géza Színházat főként a költségvetésben garantált, de nem átadott, ezért nem felhasznált 60 millió forint fenntartói támogatás hiánya juttatta ebbe az ellehetetlenült állapotba. Tisztelettel kérem tehát Miniszter Urat, hogy a rendelkezésére álló keretből, vagy egyéb fellelhető forrásból, lehetőleg rapid sürgőséggel tegyen intézkedést az életmentő hiánypótlásra, mert ha nem tudom megalapozni a következő évad indítását – nem beszélve az Előadó-művészeti törvény által előírt mutatók alulteljesítésének negatív következményeiről – kihalt színházunk homlokzatára ősszel könnyen az „Élt 25 évet” felirat kerülhet.

Amennyiben lehetőségem lesz „0”-ról indulni, megvan az a válságkezelő, takarékos működést biztosító intézkedési tervem, amellyel a Gárdonyi Géza Színház kiegyensúlyozott középtávú jövőjét hatékonyan tudom biztosítani.

Tragikus helyzetünkről dokumentumokkal alátámasztva tájékoztattam Szőcs Géza államtitkár urat és Schmidt Ágota kabinetvezető asszonyt, akinek mindenre kiterjedő, részletes, tényfeltáró iratanyagot is mellékeltem.

Válaszát és gyors, hatékony segítségét remélve tisztelettel:

Blaskó Balázs színész - rendező, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója

E g e r, 2011. május 24."

        

2 hozzászólás
Idézet
2011.06.01. 20:00
Zolo

Őszintén köszönjük Mikó úr! Mi is csak remélünk...

Idézet
2011.05.31. 17:05
Miko

Nagyon sajnálom ezt a színházat! Úgy látom a történelem ismétli önnön magát.Egykoron amikor a régi szép patinás épületet lerombolták és az új szürke jellegtelen épületet felépítették - akkor még sok sok millióért- rá egy évre ha jól emlékszem az önnálló társulatot szélnek kellett ereszteni mert csak tájszínházként működhetett (ekkor lett az anyaszínház a Miskolci Nemzeti ) akkor is anyagi okok miatt.Most hogy megint újjá építették és bővítették szebbé varázsolták megint a szanálás veszélye forog fenn. Ez már érthetetlen. Kíváncsian várom most mi lesz ! Szurkolok nagyon nektek hogy megmaradjon az önállóságotok. Mikó Jenő egykori színházi dolgozó 1967-1970. 

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások