gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

MECÉNÁSOK

2011.06.11. 21:37

   Magam is készülődtem valami hasonló bejegyzésre, ami azon töprengene, mit tehetne, tehetne-e egyáltalán valamit (van-e hozzá anyagi ereje, lehetősége) a közönség, akár az egyén, akár cégek azért, hogy Eger színházának és önálló társulatának léte ne forogjon veszélyben, valamiféle adakozással, a nézőtér székeinek „örökbe fogadásával”, tudom is én mivel… mert amint a Színház vendégkönyvében írja a volt dramaturg Jónás Péter: „Egy állandó színházi társulat léte felette áll bármilyen politikai, szakmai, emberi különbözőségeknek. Most kellene egy minden ellentéteket átívelő polgári, emberi összefogás.”
   Művészeti felfogásról, preferenciákról lehet vitatkozni – ha van színház. De ha nincs, minden vita értelmét veszti...
   Egy másik kommentár (Mikó Jenő) a szinhaz.hu-n ezt mondja: „Szerintem ilyen helyzetben a megye és a város vállalatainak és egyéb intézményeinek is össze lehetne fogni a színház megmentése érdekében. Ahogy látom Eger városában rengeteg rendezvény és fesztivál van. Nos ezeken keresztül is lehetne támogatást kérni valamilyen formában. Egy példa : A rendezvények utáni bevételek 5-10 % át felajánlani a színház javára vagy a belépő jegyek árához 10-20 Ft-ot hozzá adni amit szintén át lehetne utalni. Nem is beszélve az egyéb idegenforgalmi bevételek bizonyos hányadáról... stb stb, szóval lehetne megoldást találni csak keresni kellene.”
   Molnár Gabriellát a Facebook-ról idézem: "Ha van egyszámlaszám, akkor mielőbb tegyék közzé! Sok kicsi sokra megy! Ha a 40 ezres lakosú Eger csak 1000 Ft-okat adna össze, már tízmilliós nagyságrendű lenne az összeadott pénz. Az egriek régen harcoltak a színházért, hát most is itt az ideje, hogy megmentsük és ebben fogjunk össze mindannyian!"
   Nem tudom eldönteni, mi mennyire járható út, de hogy keresni kellene a megoldást, az nagyon valószínű.
  S van, aki már tesz is. Szintén a szinhaz.hu-n olvastam: „20.000-et én is adok...”  ArtMaecenas (Budapest).  Beszéltem vele - "segítek, amiben tudok" - mondta. Az esetleges továbbiakról itt a blogon is szeretnék majd hírt adni.
   Eger nem maradhat önálló színház nélkül! 


 

1 hozzászólás
Idézet
2011.06.11. 21:48
ART Maecenas

A 20.000 Ft-os felajánlás remélem csak a kezdet! Ezt az összeget szívesen befizetem a számlájukra minden hónapban 2011-ben! A többit majd meglátjuk.... Talán lesznek barátok, partnerek, akiknek fontos a kultúra... Hajrá!!!!!!

* A felajánlást és a kapcsolat felvételéhez az elérhetőséget továbbítottam a színház direktorának. J.F.

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások