gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

225 ÉVES MOZART DON GIOVANNIJA

2012.10.29. 14:14

   Ma 225 éve, 1787. október 29-én volt - Prágában - Mozart Don Giovanni című művének, az "operák operájának" ősbemutatója.
   Prágához fűződő különleges viszonyomról többször említést tettem már a blogon. A Prága – Színház – Szerelmek című menüpont szól erről, prágai színházi élményemről pedig az  Európa - színház menüpont.
   A Don Giovanni is egyértelműen oda kötődik számomra, aminek oka nem az a tény, hogy ott volt az ősbemutató, amelyet maga Mozart vezényelt, hanem az, hogy ezt az operát élőben mindig csak ott láttam. Többször, többféle felfogásban, modern díszlettel, korhűekkel, sőt olyan előadást, amely a fennmaradt dokumentumok, rajzok alapján rekonstruálta az ősbemutató díszleteit és jelmezeit.
   A zeneszerző a Bertramka villában vendégeskedett, egy ismerős házaspárnál, ahol a feleség operaénekes volt. A villa ma Mozart emlékmúzeum. Kertjében ott áll a szobra és gyakran tartanak ott hangversenyeket.




A komponálással azonban késésben volt, olyannyira, hogy a bemutató előtt néhány órával a nyitány még nem volt készen. Az egyik általam látott rendezés bele is szőtte a nyitányba azt a kis  - valóságon alapuló - történetet, hogy, a zenészek már játékra készen álltak és a  közönség elfoglalta helyét, amikor a tintától még meg sem száradt kottalapokat megkapták.
   A Don Giovanni Prágában három színházban látható időről-időre. Az egyik természetesen az Opera. A másik a Narodní Divadlo, a Nemzeti Színház, ahol a miénktől eltérően operát is játszanak.



 

   Az ősbemutató eredeti helyszíne a Stavovské Divadlo. Repertoárján prózai darabok és operák szerepelnek. (Miloš Forman Amadeus címmel Mozart életéről készült filmjében is látható.)


 

   Amikor pedig vége az évadnak és jön a nyári szezon, ami Prágában végig igen gazdag kulturális eseményekben, színházi előadásokban, akkor a Stavovské Divadloban a Don Giovannit játsszák minden este! Az előadás reklámja több éven át egy kivilágított, irányítható kis léghajó volt, amely esténként a Károly híd környékén úszott a levegőben. Videofelvételt is láthatnak róla  .   


 

   Végül megemlítem, hogy az opera bábváltozata pedig állandó repertoár darab a Nemzeti Marionettszínház műsorán.
 

Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások