gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* 2012/13-as évad

SZŐKE ANDREA-KALLÓ ZSOLT: ÉGIMESE

BEMUTATÓ 2013.02.07. NAGYSZÍNPAD

 

    Mi a buborék ez? – Az előadás vissza-visszatérő, fülbemászó dalának (zene: Kalló Zsolt, koreográfia: Pintér Lotti) utolsó sora hangzik így. Jó, ha van egy refrén, tisztán prózai produkciónál egy mondat, egy szólás, amelyet lehet később idézni, ismételgetni, rajta keresztül az élményt felidézni. Égimese – mondja a szó szerint értendő cím. A két óra időtartamra színes buborékba záró cselekmény fő helyszíne a csillagos égbolt és annak lakói, Bodri, a jófelhő, Huppanka, a hullócsillag, Égimeszelő, az álomszínező, Fiastyúk, az álomcsipegető, Csiribiri, az álomtündér, Színecske, a szivárvány, a négy pici csillag, akiknek nincs nevük és anyukájuk (de ne tessék nagyon sajnálni őket, a cselekmény során lesz), Zityizutty, a nagy fekete lyuk őre és Irgumburgum, a gonosz felhő. Hozzájuk látogat álmában Marci, a kisfiú, az előadás főhőse, aki egyedül a többiek között bábszereplő. Lovasy László tervezte (vele és feleségével a blog Színháztörténeti sorozatában nemsokára találkozhatnak.) Kedves figura, igazi jó értelemben vett vagány, érdeklődő, segítőkész, csupaszív kisfiú a szövegkönyv szerint és a látvány tökéletesen illik is ehhez.
  Szerencsések a Gárdonyi Géza Színház gyermeknézői, az évad két nagyszínpadi elsősorban nekik szóló produkciója (a korábbi az Óz, a nagy varázsló volt) nagyon jól sikerült. Szőke Andrea Égimeséje ötletekben sziporkázó, mai, modern és mégis a régi kedves mesék hangulatát idéző történet és ne feledkezzünk meg szólni a sok-sok nyelvi leleményről sem, amelyeknek némelyikét a kisebbek nem értik, viszont örömet okoznak a nagyobbaknak, sőt a kifejezetten felnőtt nézők is találnak csemegéket, amit többször feltörő nevetésük igazol. A színház világában bennfentesebbeknek is szól egy-egy poén. FelSZÍNes SZÍNkritikus… - „i” nélkül is világos. A nagybetűvel szedett „szín” nem véletlen, a mesében fontos szerepe van a színeknek, konkrétan – a cselekményben, a jelmezekben, díszletekben és átvitt értelemben - a színes álmoknak.
   Az előadás kooprodukció a Babszem Jankó Gyermekszínházzal. Itt most színre lépő tagjai – és maga a szerző – innen, a Gárdonyi Géza Színházból indultak valamikor. A gyermekközönség iránti elkötelezettségen kívül bizonyára ez is szerepet játszik abban, hogy annyi szeretettel teszik a dolgukat, Baráth Zoltán rendező irányításával, aki a Gyermekszínház vezetőjeként szerzett sokéves tapasztalatot a nagyszínházban remekül kamatoztatja. De ugyanez a szeretet a Gárdonyi társulat tagjainak játékában is ott van. Baráth Zoltán, Ivády Erika, Klepács Andrea, Lisztóczki Péter, Radvánszki Szabolcs, Sata-Bánfi Ágota, Szívós Győző, Szél, Anikó és Varró Emese olyan kellemes élménnyel ajándékoztak meg, amelyet egész családoknak, gyermeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlhatunk!   


 

Előadás kép: Gál Gábor - gardonyiszinhaz.hu, a legkisebb nézőket (Kisnánáról) Krizsóné Kakuk Éva fotózta

 

Marci, a kisfiú: Klepács Andrea
Bodri, a jófelhő: Radvánszki Szabolcs
Mama, Marci mamája: Szél Anikó
Huppanka: Szél Anikó
Égimeszelő, az álomszínező: Lisztóczki Péter
Fiastyúk, az álomcsipegető: Varró Emese
Zityizutty, a nagy fekete lyuk őre: Baráth Zoltán
Csiribiri, az álomtündér: Sata-Bánfi Ágota
Színecske, a szivárvány: Ivády Erika
A négy pici csillag, akiknek nincs nevük: xxx
Irgumburgum, a gonosz felhő: Szívós Győző
 
Rendező: Baráth Zoltán
Bábtervező: Lovasy László
Zenei munkatárs: Nagy Zoltán
Koreográfus: Pintér Lotti
Ügyelő: Hódosi Ildikó
Rendezőasszisztens: Ivády Erika

 

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások