gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* 2015/16-os évad

A KIS HERCEG ZENÉS ŐSBEMUTATÓJÁRÓL

  „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” És hogyan, mivel hall jól az ember? A Gárdonyi Géza Színház ősbemutatója után azt mondhatjuk, ebben is a szív segít.
   A fenti idézetet mindenki ismeri, szereti, még az is, aki sohasem olvasta Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című regényét. Akik igen, más részleteket is tudnának idézni - ha nem is szó szerint -, a báránykáról és a rózsáról, a rókáról és a megszelídítésről, de közöttük is ritka talán, aki a címszereplő bolygók közötti utazásainak állomásait is emlegetné, pedig remek kis jellemrajzok azok, és az egri előadás megfelelően ábrázolja ezeket az állomásokat, köszönhetően nemcsak Zalán Tibor (a regény színpadra írója) élvezetes nyelvi leleményeinek, Dávid Zsuzsa rendező munkája, a díszletek, és a koreográfia túlbonyolítatlan hatásosságának és a jelmezek jellemzőerejének, hanem a színészek odaadásának is.  
   A szereplők közül a legnagyobb feladat a kis hercegé - Varga Levente és László Bence előadásonként váltják egymást - és a pilótáé, Nagy Andrásé. A gyermekszereplők komoly és komolyan veendő partnerek, mindhármuknak nagy szerepe van abban, hogy az előadás meghatja a közönséget. (A teljes színlap a blog 2015/16-os évad rovatában!)
   De térjünk vissza a zenéhez! A színlap szerint az egri ősbemutató „mesés történet sok dallal”. Tehát nem musicalnek hirdeti a színház, noha bátran tehetné, ha mondjuk Sondheim Broadway-musicaljére, az Egy nyári éj mosolya című Bergman film alapján íródott A Little Night Music-ra (Egy kis éji zene) gondolok, amellyel én személy szerint, itt rokonságot érzek.
   Andorka Péter klasszikus, szimfonikus hangvételű muzsikát írt, ilyen hangulatú - nagyszerű, hogy élő zenével kísért! - előadás talán még nem is volt az egri színházban. Nem ragadnak meg azonnal az ember fülében a dalok, legfeljebb néha néhány ütem, de az sem tartósan, az előadás után nemigen tudnánk dudorászni őket, de többet tesznek ennél, a szívünkre hatnak! Ezért kezdtem a kérdéssel, lehet, hogy hallani is a szívével tud igazán jól az ember? Az bizonyos, hogy az elhangzó filozofikus gondolatokat és az érzelmeket itt olyan dallamok kísérik – csillogó, megejtő hangszerelésben -, amelyek hatásukat felerősítik és emlékezetessé teszik.   

* Ezt az írást a darab zeneszerzőjének hivatalos oldala, az andorkapeter.hu is átvette.

 

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások