gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Volt egyszer egy lap - Színházi Magazinnal és egy díj 1989-2003

VOLT EGYSZER EGY LAP SZÍNHÁZI MAGAZINNAL ÉS EGY DÍJ

A lap Gárdonyi Géza Színházhoz kapcsolódó kritikái és más színházi anyagai:
 
 
2003
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
1992
1991

  1989-2003-ig létezett az általam alapított és szerkesztett Mezőkövesdi Szivárvány, ezzel a szlogennel: "Gyermekeknek, felnőtteknek, minden érdeklődőnek...". Erős kulturális arculat jellemezte, nem szokványos iskolai lap volt, annak ellenére, hogy a város egyik általános iskolájában jelent meg havonta - a három nyári hónapban összevont nyári számmal -, fénymásoló technikával (a legutolsó évben neve Örökmozgóra változott). A kezdetektől mindvégig rendszeresen közölt írásokat az egri Gárdonyi Géza Színházról és külön színházi mellékletekkel is jelentkezett, ezekből lett később Thália Magazin majd Színházi Magazin.
   Gali László direktor: "Olvasom a Szivárványt. Rendkívül örülök neki, hogy rendszeresen ír a színházunkról. Lapszerkesztő voltam magam is az egyetemen, s ez nagyon nagy dolog. Az évadzáró társulati ülésre szeretnénk meghívni azokat a lapokat, amelyek írtak rólunk, megismerni őket, megköszönni nekik!"

 A Szivárvány-díj 1993-tól létezett. Nem járt kézzelfogható jutalommal, csak erkölcsi elismerés volt. Több évben is megkapta maga a Színház. Erről a Magyar Televízió Színházi naplójának egri adása is beszámolt, velem készített riportban.

 




A Thália Magazinok létrejöttével a díj átalakult kifejezetten színházi elismeréssé és kategóriákra oszlott,
hasonlóan a  Blogolvasók szerint az évad legjobb… szavazáshoz.


     
   


 

 


 

   2003 májusára – 14 év után - meguntam az egyébként hol kevésbé, hol erősebben mindvégig jelen lévő ellenvéleményeket, amelyek szerint nem kellene ennyi kultúra, miért nem inkább jópofa dolgozat részleteket közöl a Szivárvány, meg más hasonló, iskolai újságokra jellemző anyagokat. Én ilyen lapot nem akartam csinálni. A történet véget ért. 

A SZIVÁRVÁNY TÖRTÉNETÉBŐL DÁTUMOKBAN   
(szubjektív válogatás)

I. ÉVFOLYAM 1989
május
   - megjelent az első szám

 

II. ÉVFOLYAM 1990
október
   - új fejléc
   - az első irodalmi melléklet, a későbbiekben ezek rendszeresen megjelennek
december
   - először van egy rendes havi számnak 1. és 2. kiadása - részben eltérő tartalommal

 

III. ÉVFOLYAM 1991
február
   - Mezőkövesdi Szivárványra változik a cím és egy ideig a lapot két főtéri üzletben is meg lehet vásárolni.
április
   - a 2. kiadás nem írógéppel készül, hanem először számítógépes szedéssel, de ez egyelőre csak kivétel marad

 

IV. ÉVFOLYAM 1992
március
   - különszám Prágáról - a későbbiekben mindvégig rendszeresen jelentek meg különszámok Csehország - cseh kultúra sorozatcímmel
május
   - az első színházi különszám - ebből 70 példány részben eltérő tartalommal, ajándék az egri Gárdonyi Géza Színház művészeinek. Ettől kezdve színházi különszámok rendszeresen jelentkeznek, majd átalakulnak Thália Magazinná.
szeptember
   - az 1. kiadás színes címlappal jelenik meg
október
   - a címlapon üdvözli a Szivárvány olvasóit Für Anikó, a Madách Színház művésznője

 

V. ÉVFOLYAM 1993
március
   - először lehet játszani és nyerni is a Szivárvánnyal, később elindul egy minden hónapban jelentkező játék, amelynek mindig könyv a nyereménye

VIII. ÉVFOLYAM 1996
szeptember
   - új fejléc
   - ekkortól kezdve egy-egy lapszám döntő része számítógépes szedéssel készül, majd később az egész szám azzal
október
   - a színházi melléklet először jelentkezik Thália Magazin címmel

 

X. ÉVFOLYAM 1998
január
   - a naptár melléklet színes képpel jelenik meg és időnként található ettől kezdve egy-egy színes kép is az egyes lapszámokban
november
   - Shakespeare különszám

 

XI. ÉVFOLYAM 1999

   - Néhány - felnőttektől származó - értékelés a Szivárványról: "Igényes szerkesztésről tanúskodik. Első látásra kitűnik, hogy a laphoz való érzék mellett az irodalmi igény is jelen van." (gimnáziumi tanárnő) - "Megvallom, én az utolsó betűig el szoktam olvasni." (pénztáros) - "Egyre profibb munka lesz." (bölcsödei vezető) - "Sok sikert kívánok a laphoz!" (színművésznő) - "Különösen megfogott benne, hogy hosszú távú program. Pedagógiai ereje mellett az állampolgári lét, a kisebb közösség nyilvánossága eszközének látom." (színházi rendező) - "Én, aki igen sok újságot ismerek, nagyra értékelem." (hírlapárus)
   - Szórólapok a Szivárványról: „Fáj a feje?!! Rossz a kedve? Levert? Olvassa a Mezőkövesdi Szivárványt! Független havi lap, gyermekeknek, felnőtteknek, minden érdeklődőnek... A "kockázatok és mellékhatások tekintetében" ne kérdezzen meg senkit, ilyenek ugyanis nincsenek! Összetétel: iskola 20% - kultúra 70% - közélet 10%. Recept nélkül kapható a Szent Imre Általános Iskolában és elolvasható a Városi Könyvtárban!” A lap az első időktől kezdve minden számából küldött a könyvtárnak is, az olvasók ott is ismerkedhettek vele. Az első színházi különszámtól kezdve minden rendes havi számból és természetesen minden színházi magazinból kapott tiszteletpéldányt a Gárdonyi Géza Színház is. Az iskola könyvtára a Szivárvány példányait nem gyűjtötte, ott tehát nincs nyoma a 14 évig létezett lapnak...
október
  - Thália Magazin az egri Gárdonyi Géza Színház Piaf-bemutatójáról

 

XIV. ÉVFOLYAM 2002
november
   - új néven jelenik meg a lap: ÖRÖKMOZGÓ

 

XV. ÉVFOLYAM 2003
egy-egy szám januárban, márciusban és májusban (és két melléklet)

 

2004. JÚLIUS 16.: "(KÉSEI) BÚCSÚSZÁM"
Részletek Ilosvai Ferenc (Eger - pedagógus), a Szivárvány állandó olvasójának ebben a búcsúszámban – egyetlen anyagként -megjelent írásából:

   Az ... igényesen szerkesztett, XV. évfolyamába lépő, színvonalas és mégis olcsó lap máról holnapra megszűnt. ... A már említett tanárember, aki életre hívója, motorja, szerkesztője, mindenese volt a lapnak, letette a tollat, félretolta a számítógépet, abbahagyta az újságcsinálást ... (amiért honoráriumot „természetesen” nem kapott, amit önzetlenül szerkesztett szabadidejében). „Azt hiszem, nem lehet azzal vádolni, hogy bármit könnyen feladtam volna. Másfél évtizedig csináltam"  – mondja most rezignáltan. Majd hozzáteszi, hogy dolgozott a lap szerkesztésén … „havonta, örömmel, szeretettel, szembeszállva a véleményekkel, amelyeknek az volt a lényege, hogy nem kell ez az erőteljes kulturális töltet… Volt már arra példa a hazai sajtó történetében, hogy búcsúbeszédet szerkesszenek egy folyóirat váratlan megszűnése, „elhalálozása” okán. ... Ezt az írást én annak szánom. Az általam ismert, olvasott és szeretett újság életének 15. évében kimúlt. Béke nyomaira! Örkény István egyik egypercesének csattanója azt hiszem, ideillik. Amikor a proszektúrán a boncmester elé tolnak egy balesetben elhunyt embert, az orvos összecsapja a kezét és felkiált: - Milyen szép, egészséges halott! 

    


                                                                           

 

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások