gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Heves Megyei Nap 1995-1996

SHAKESPEARE PALACKOZVA

   Báb-világfesztivál zajlik ezen a héten Budapesten, a Bábművészek Nemzetközi Szövetsége, az UNIMA most első ízben Magyarországon megrendezett kongresszusához kapcsolódva. A négyévenként tartott kongresszusok sorában ez a tizenhetedik. A szövetségnek kilencven ország a tagja, közülük negyvenhét vesz részt a fesztiválon - Beleértve az egri Harlekin bábszínház művészeit is. Ők eddig két ízben nyerték el a szövetség Nagydiplomáját. A ...vagy amit akartok című produkciójuk felnőttelőadás. Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című darabjának sajátos változata.
   Az előadás szövegkönyvét Lengyel Pál írta, és ő a rendező is. A látvány megteremtésében Koós Iván képzőművészeti konzultáns és Lovasy László szcenikai tervező volt segítségére.
   Hosszú, abrosszal terített asztalon a legkülönfélébb üvegek, palackok, poharak sorakoznak, az asztal mögött pedig maga Mr Shakespeare is megjelenik, hogy személyesen válogasson közöttük, rendezze, párosítsa őket, színeket, ízeket keverjen egészen különleges koktéllá. Amikor pedig úgy véli, hogy már mindent megfelelőképpen elrendezett, akkor látszólag élettelen maszkká merevedve felköltözik a közben színpaddá előlépő asztal fölé, hogy onnét figyelje, mennyire ízlik nekünk ez a koktél. A jellemmel rendelkező üvegek, metszett poharak pedig megelevenednek, és eljátsszák nekünk a történetet. Abban ugyan nem vagyok egészen bizonyos, hogy aki a cselekményt korábbról nem ismeri, az is képes lesz mindig azonosítani első pillantásra a szereplőket, és közben nem marad le egyetlen fordulatról sem, de abban igen, hogy ő sem fog unatkozni vagy csalódni. Aki úgy véli, eléggé pontosan el tudja képzelni a látványt, annak én azt válaszolom, hogy alighanem téved! Amit itt látunk, ahhoz hasonló tapasztalat híján kevés a fantázia. Ez a "törékeny tárgyanimáció" - amint a színlap fogalmaz - felülmúlja a földhözragadt képzeletet. A "báboknak" se arcuk, se végtagjaik, mégis bonyolult mozgásokat, érzelmeket, emberi relációkat érzékeltetnek úgy, mintha élő személyeket látnánk. Sőt, érzelmeik éppen aktuális hőfoka felől sem hagynak kétséget. Különböző gyönyörű színű folyadékok bugyognak, forrnak bennük, csapnak ki belőlük, ha a belső feszültség már elviselhetetlen. Tudnak szenvedni, sírni, boldognak lenni. A formák és színek összhangja önmagában is különleges világot teremt, de technikailag is bravúros az előadás.
   Az egri közönség szeptembertől ismét láthatja a darabot.

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások