gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Heves Megyei Nap 1995-1996

EZ AZ ÉLETED

Ez csak színjáték,
itt senki se sír igazán,
Ez csak színjáték,
színlelés csupán.
 
A bánat is tréfa,
olcsó komédia,
az embernek néha
kedve van kacagnia.
.    
Az egész csak díszlet,
festett az ég is.
Jól tudjuk mindezt,
elhisszük mégis.

Tudod, hogy színház,
kívülről mégse nézheted.
Persze, hogy színház,
de ez az életed!

                                                 Maár Gyula verse

   Tavasz lett végre! Talán ez a legjobb alkalom arra, hogy végiggondoljuk, hányszor születik újjá a művész, aki estéről estére elénk áll, szórakoztat, gyönyörködtet, felemeli szívünket, lelkünket. Milyen különös, misztikus is ez a hivatás!
   Ki másnak adatik meg, hogy egyszemélyben lehessen koldus és király, vagyis az emberi létformák végleteinek megformálója, átélője? Igen ám - hallom szinte az ellenvetést -, de van egy nagy hátrány is, mégpedig az, hogy nem változtathat. A rosszat, a bűnt is ugyanúgy kell estéről estére elkövetnie és nincs feloldozás, nincs megtisztulás.
   Csakugyan nincs?! A színész azzal, hogy megmutatja nekünk, mi az, amit rosszul tett az adott figura, segít, hogy magunk elkerüljük a hasonló életcsapdákat. Tanít okosabbnak lenni, emberhez méltó módon élni. Itt a megtisztulás, itt a katarzis! Közben pedig maga is tiszta marad, hiszen jót cselekedett.
   Nem könnyű a színészi lét. Ezerféle ember jellemvonásait kell magában hordoznia, azt is alaposan kell ismernie, amivel maga nem azonosul. Nagyfokú érzékenységre, ismeretbeli és lelki gazdagságra van szüksége, másképp hiteltelen volna mindaz, amit elénk tár. Roppant nagy a felelőssége és ennek tudatában élnie sem hétköznapi teher,  nem könnyű elviselnie. Így aztán időnként a színpadon kívül is játszhat kicsit, de hiszen számára színpad az egész világ. A mottóban idézett Maár Gyula vers szépen kifejezi ezt az attitűdöt, és azt is kicsit, amit igazi színházrajongó néző érez. Ez az élete, hisz benne! Ezért vállalja nap mint nap a fárasztó, sokszor keserves és kínokkal teli újjászületést a színész, és ezért tart ki mellette hűségesen a néző.
    

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások