gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Volt egyszer... 2001

HOFFMANN-KAPECZ-GOTHÁR: DIÓTÖRŐ

   Nagyot néz, aki Csajkovszkij balettjére emlékezve ül be a nézőtérre! Egészen más, sokkal groteszkebb és szürreálisabb ez a világ, nem is lehet véletlen, hogy nem karácsonykor mutatták be. Csodálatos és félelmetes – ahogyan Marika ki is mondja ezt az előadás végén.
  Az első pillanatokban még karácsonyi a hangulat, tökéletes az illúzió, elhittem, hogy Szenteste van, éreztem az ünnep ízeit és illatait, simogatását, de amint megérkezett a türelmetlen, veszekedő, hangos rokonság, felborult minden. A cselekmény elmesélése nem feladata ennek az írásnak, de nem is lenne könnyű feladat! Bár vaslogikával épül, úgy folynak egymásba a jelenetek, és olyan gazdag az elénk táruló látvány, hogy azt sem tudjuk, hová kapjuk a fejünket. Látszólag össze sem illő elemek alkotnak fura, borzongató, lenyűgöző egységet. Igaz ez zenére, koreográfiára, kellékre, jelmezre is. Marika álmában a gyermeki – de kimondva vagy sem felnőttekben is élő – félelmek és vágyak, mese és realitás keveredik. Álma összeköt múltat és jelent…  János vitézt és a Teletubbies angol tévésorozat figuráit… A modern, racionális, már a gyermek asztalán is számítógépes világban nem szabadulhatunk ősi szorongásoktól, örök sóvárgásoktól. Csak küzdhetünk a félelem legyőzéséért, a tisztaszívűség megőrzéséért.
  Hatalmas munka áll az előadás mögött!
  Csizmadia Tibor első egri rendezésében nagyon sok szereplő van egyszerre színpadon, mindegyik egyéniség, üresjáratok nélkül. Kemény, odaadó munkájuk meg is látszik a színvonalon! És akkor még nem szóltunk például a veszélyes akrobatikus ügyességet igénylő mozgásokról, a tér (beleértve a nézőteret is) horizontális és vertikális kihasználásáról, a meglepő és meglepő effektusokat produkáló kellékekről.
  Ez után az előadás után nem szabad alacsonyabbra állítani a mércét. Vitatható, de nívós, érdekes, elgondolkodtató – igazi színház!  
   

 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások