gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

KAMARAOPERA FESZTIVÁL 2014

2014.11.03. 14:08

TÓTH PÉTER: ÁRGYÉLUS KIRÁLYFI – MESEOPERA KERESZTMETSZET

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Opera Master és Magánének Szakos hallgatói, és a Szegedi Szimfonikus Zenekar közös előadása

Kepes Intézet, 2014. november 7. 12.00 és 14.00 óra

FRANCIS POULENC: LA VOIX HUMAINE (AZ EMBERI HANG) - EGYFELVONÁSOS MONOPERA

 

Jean Cocteau monodrámájára írta a francia hatok egyik legismertebb zeneszerzője ezt a lenyűgöző drámai monooperát, mely egy asszony utolsó telefonbeszélgetése volt kedvesével. A telefon az egyetlen szál, ami az éjszakai városban még az élethez köti a magára maradt, csalódott asszonyt. Szavakból, mondatfoszlányokból kell megértenie, hogy végleg elhagyták.

Közreműködik: Pasztircsák Pollina

Kepes Intézet, 2014. november 7. 19.00 - a jegy érvényes a Gian Carlo Menotti: A telefon – című előadásra is.

GIAN CARLO MENOTTI: A TELEFON - EGYFELVONÁSOS VÍGOPERA


Cocteau telefonja adott ötletet Carlo Menottinak, hogy kétszemélyes vígoperát írjon a csodált készülék fonákságairól. Egy fiatalember szeretné megkérni szerelmese kezét, de nem jár sikerrel. A lány ugyanis folyamatosan telefonál, nincs ideje arra, hogy a férfit meghallgassa. Ben dolgavégezetlenül távozik, de támad egy mentőötlete: egy telefonfülkéből felhívja a lányt, és az így igent mond neki.

Közreműködik: A MoltOpera társulat, Göncz Renáta, Ágoston László és az Egri Szimfonikus Zenekar, karmester: Szabó Sipos Máté

Kepes Intézet, 2014. november 7. 20.00 - a jegy érvényes a Francis Poulenc: La voix humaine (Az emberi hang) – című előadásra is.

PERGOLESI: AZ ÚRHATNÁM SZOLGÁLÓ

Pergolesi ezt az operáját 1733-ban írta. Bár a sztori ma már látszólag egyszerű és banális - az idősödő háziúr és a cserfes szolgálólány közötti huzakodás végül házasságba torkollik -, kacagtató játékra és remek kikapcsolódásra ad lehetőséget. A darab a maga idejében megalkotta az operai intermezzo műfaját, az idők során azonban önálló operává nőtte ki magát, és Mozart, Donizetti, Verdi számára szolgált ihletésül.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása (a 2009-es „Szabad Színpad Fesztivál” I. díjnyertes előadása)

Eszterházy Károly Főiskola Eger, 2014. november 8. 17.00

ÖKÖR A HÁZTETŐN, AVAGY NAGY FRANCOK 6 FOGÁSBAN - GASZTROKONCERT

Az I. világháború idején - melynek centenáriumára idén emlékezünk - a hangversenytermek és színházak nagyrészt zárva voltak. Ezalatt a párizsi művészek egy csoportja egy lakásban tartott koncerteket, majd később a Darius Milhaud balettjéről Ökör a háztetőn-nek keresztelt bárba tették át székhelyüket. Ök voltak a híres francia Hatok és társaik, akik karakteresen új utakat kerestek zenéjükben. Satie, Auric, Durey, Honegger, Milhaud, Poulenc, Tailleferre asztaltársaságának varázslatos világa elevenedik meg ezen a hangversenyen, minden akkori „velejárójával”, zenével, jó borokkal és a zene által ihletett francia étkekkel és fényfestői látvánnyal.

Közreműködik: Marik Erzsébet, Bolya Papp Nikolett, az EKF művésztanárai és az Egri Szimfonikus Zenekar művészei, Karmester: Szabó Sipos Máté

Mesterszakács: Macsinka János
Borászok: Dr. Lőrincz György, Gál Tibor, Thummerer Vilmos, Bolyki János, Gál Lajos, Dr. Dula Bence

Eszterházy Károly Főiskola, 2014. november 8. 19.00

EGY SÓHAJTÁSNYI IDŐ – ZONGORA ÉS DALEST

Az EKF két nagyszerü művésztanárának romantikus estje. Balladák, legendák és mesék elevenednek meg Liszt, Chopin, Dvo ř ak, Gounod, Offenbach műveiből. Sóhajok, vágyak törnek elő, még a zongora is bel canto énekel.

Közreműködik: Gábos Judit és Udvarhelyi Boglárka

Eszterházy Károly Főiskola, 2014 november 9. 17.00 - a jegy érvényes a Kovács Márton - Pilinszky János: Urbi et Orbi című előadásra is.

KOVÁCS MÁRTON- PILINSZKY JÁNOS: URBI ET ORBI

Kamaraopera éneklő színészekre, beszélő zenészekre és hupákra.

Két pápa, egy fekete és egy fehér. Az egyik az agonizáló, a másik az eljövendő. A tömeg a téren várja pápájuk halálát és az áldást. „Urbi et orbi” a testi szenvesdésről, „Urbi et orbi” azaz a városnak és az egész földkerekségnek szóló igét. Amit ‘kapnak” az valami egészen más. Csoda? Meglepetés? Váratlan fordulat? Isten fricskája? Valami. Pilinszky a történet nélküli színházat vágyta. Mélyen és gazdagon gondolkodott a világról és hitt – többek között – a szavak erejében.

A budapesti HOPPart társulat előadása

Eszterházy Károly Főiskola, 2014 november 9. 20.00 -a jegy érvényes az Egy sóhajtásnyi idő - című előadásra is.

Jegyértékesítés és információ: Kepes Intézet 3300 Eger, Széchényi István utca 16. Tel.: 36 410 094

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások