gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

A GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZ 1956-BAN

2016.10.19. 19:41

A 60. évfordulón a blog két előadás kritikájának és korabeli dokumentumoknak részleteivel idézi fel, milyen szerepet játszottak a színház művészei, dolgozói a forradalomban, s milyen sors várt rájuk.  

1956. október 17. Egy héttel a forradalom kitörése előtt a Népújság a Nebáncsvirág című operett bemutatójáról írt.

"… Éveken át hozzászoktunk ahhoz, hogy még az operettekbe, a könnyebb műfajba is politikát magyarázzunk. Ezekre is feltétlenül nevelési célokat akartunk ráerőszakolni, nem elégedtünk meg azzal, hogy a könnyű műfaj azért kell a közönségnek, hogy jól szórakozzon, őszintén nevessen és egy pár órára kikapcsolódjon a mindennapból. Nos, az egri színház valóban csak szórakoztatni akar, bár többet nyújtott a sablonosnál..."

1956. október 31. Nyilatkozat

"Az egri Gárdonyi Géza Színház valamennyi dolgozója csatlakozik Bessenyei Ferencnek a rádióban elhangzott nyilatkozatához. Annak összes pontjaival egyetért. Követelésük legfontosabb pontja: a szovjet csapatok azonnal vonuljanak ki az ország területéről. A színház mindaddig nem dolgozik, amíg egy szovjet katona tartózkodik hazánk területén. … A Gárdonyi Géza Színház Forradalmi Bizottsága"

1957. január 6. Bánk bán előadás (Népújság)

"Taps és könny … A tapsokról megjegyzendő, hogy legtöbbször akkor zúgott erőteljesen, ha a darab mondanivalója, a nemzeti érzés kifejezése visszhangra talált a zsöllyék, páholyok közönségének szívében. … Talán a tapsokat is túlárasztotta a könny. … Könnyeztek a színészek, kik közül néhányan a nézők között voltak, s a sötét páholyokban is előkerültek a zsebkendők. A művészet, az emberi sorsok kegyetlensége még a férfi arcokra is odavarázsolta az ott nagyon ritkán látható könnycseppet. Az első előadáson így adta jelét az egri közönség a művészet és a hazaszeretet becsületének."

1957. február 21. „Kőszegi” fedőnevű ügynök jelentése

"… A munkástanács intézte a színház minden művészeti, gazdasági és személyi ügyét. Ezekre az intézkedésekre legközelebbi jelentésemben részletesen rá fogok térni. A színház fegyveres őrséget adott, amely a színház védelmét látta el. Ezeket a fegyveres tagokat a színház műszaki személyzetéből válogatták ki. … A munkástanács tagjainak előéletéről is megpróbálok részletes adatokat beszerezni és azokat az általam ismert adatokkal és jellemzéssel kiegészítve fogom jelenteni. Be kell még jelentenem, hogy a színház tagjai közül két újabb disszidens akadt…"

1957. április 2. Javaslat ügynökdosszié nyitására a „Szabad Eger Rádió” tevékenységével kapcsolatban

"Megbízható, leellenőrzött adataink vannak arra vonatkozólag, hogy az adónál aktív tevékenységet fejtettek ki a Gárdonyi Géza Színház akkori forradalmi munkástanácsának színészei. … Az adó működése alatt a napi adásokat minden esetben ők mondták be. Több tanú vallomása megerősíti azt, hogy minden kényszerítő eszköz nélkül, meggyőződésből szolgálták az ellenforradalmat … szinte tajtékozva uszítottak a kommunista rendszer, a szovjetek, a becsületes hazafiak, az ávéhások ellen, a legképtelenebb eseteket mondva el ezek kegyetlenkedéseiről, módszereikről, a szent és tiszta forradalomról, stb."

 

1957. július 4. A Megyei Tanács elnökének utasítása a Művelődési Osztály vezetőjének és a színház igazgatójának

"A Tanácstörvény 49.§ 1/b,g pontja értelmében utasítom, hogy a Gárdonyi Géza Színház apparátusát az ellenforradalomban részt vett elemektől 15 napon belül tisztítsa meg. A tett intézkedésről és annak eredményéről tegyen jelentést! "

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások