gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY - E-SZÍNHÁZ EGERBEN IS, BEMUTATOM A MŰKÖDTETŐKET

2020.12.11. 16:14

   A koronavírus járvány következtében a színházak működése bizonytalanná, kiszámíthatatlanná vált. Már a tavasz eleje óta hol nyitva lehettek, hol nem – de leginkább sajnos nem. Így az elmúlt évad második felében és most úgy tűnik, csaknem az egész mostani évadban nem látogathatja őket a közönség. Ebben a helyzetben igazából egyetlen megoldás maradt, amely megközelíti a megszokott színházi élményt, az e-színház. Igen, csak megközelíti, teljes élményt természetesen nem tud nyújtani, még akkor sem, ha mint egyre több színház teszi, nem csak felvételeket közvetítenek online, hanem élő előadásokat is. Élő abban az értelemben, hogy a színészek valós időben állnak színpadra, de néző nincs a helyszínen. Márpedig mindkettőnek szüksége volna a másik fizikai ottlétére ahhoz, hogy a valódi színházi élmény megszülessen. Ha mégis van létjogosultsága az e-színháznak, akkor az, hogy segít fenntartani a kapcsolatot, valamit mégis adni a színházat szerető közönségnek, valamint igaz, azok is láthatnak egyes produkciókat, akik máskor nem tehetnék – például mert távol élnek az adott színház városától. Korábban már írtam két nagy országos e-színházi portálról, de egyes intézmények külön is létrehoztak erre a célra szolgáló saját felületet. Tavasszal találkozhattunk a Miskolci Nemzeti közvetítései alatt futó csíkban Szajkó Anita nevével. Klasszikus ének – előadóművész, szerkesztő-riporter. Perjési Zsolttal - a KGP TECH Kft. ügyvezetője, biztonsági tanácsadó, újságíró – közösen hozták létre és működtetik az egri E-színházat.
   „Idén tavasszal, amikor a járvány miatt egy új helyzet állt elő az életünkben, olyan kihívások adódtak, melyekre megpróbáltunk a legjobb tudásunk szerint reagálni és alkotni valami működőképeset. Egy ideje együtt dolgozunk a média területén, így eddigi ismereteinket, tapasztalatainkat összeadva úgy döntöttünk, létrehozunk egy olyan projektet, melyben a művészet és a technológia ötvöződik és ahol az online tér adta lehetőségeket kiaknázva másoknak is segíthetünk.”
   Miután megkeresték a Gárdonyi Géza Színházat is és létrejött a megállapodás, a felületen elérhetővé váltak az online közvetítések és lehetséges a jegyvásárlás is. A jegyeken, vagy a korábban megváltott bérleteken feltüntetett azonosítók segítségével lehet megtekinteni az előadásokat.
   „A darabokhoz ún. beharangozó/reklám anyagokat gyártunk (próbák alatti beszélgetések, interjúk, vagy online plakátok készítése), melyekkel az online előadásokat közvetlenül megelőző időszakot próbáljuk minél színesebbé tenni. Az élő adások előtti 30 perces „nézőgyűjtő” időszakban tehetséges művészeknek tudunk megjelenési lehetőséget biztosítani, mely adásrész, az esetleges produkciók közötti szünet, valamint a tapsrend utáni kb. 15-20 perces „levezető rész”, a tehetségek előadása mellett színházmarketing és támogató megjelenést is lehetővé tesz.”



   A premiereket több kamerával közvetítik, illetve rögzítik, a nézőtér különböző pontjairól, élő keveréssel, a közvetítések alatti élő feliratozással.


 

 „Örömünkre szolgál, hogy ebben a nehéz helyzetben tevékenységünkkel segítséget tudunk nyújtani.”
 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások