gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló

A MONTMARTRE-I IBOLYA 3/3. RÉSZ - EGER 1997

2021.01.15. 18:00

   Ma este premier – sajnos csak online. Reménykedjünk, hogy már nincs nagyon távol az idő, amikor a kedves, fülbemászó dallamokat a nézőtéren ülve hallgathatjuk! A blog sorozatot szentelt Kálmán Imre operettje egri útjának. Az első két rész után (1. Ősbemutató / magyarországi premier / először Egerben: itt - 2. Eger 1961 & 1968: itt) végül az 1997-es produkciót idézzük. A képek az előadás VHS felvételéből valók.


  
Vókó János - Egri László - Tunyogi Péter
  

   A Heves Megyei Hírlap – fura, de nem tűnt fel senkinek – korabeli kritikájában értelemzavaró tévesztéssel idézte címként az operett talán legszebb melódiájának szövegét. Természetesen nem „Művész, ha gyötör a reménység, elhagy a szegénység, / Ne add el a lelkedet”, hanem épp fordítva. A Művészhimnusz ma is igen aktuális, mint korábban arról írtam is már.


  

Sata Árpád - Egri László - Szilágyi Olga - Vókó János - Tunyogi Péter az előadás fináléjában a Művészhimnuszt éneklik. A képre kattintva videó nyílik a blog Youtube csatornájáról.

A kritika szerint:
  „Az egri színházcsinálóknak nem volt több és nagyobb ambíciójuk: kellemes kikapcsolódást nyújtani egy teljes estére. Olyan játékos örömöket szerezni, amelyből lelkileg még lehet táplálkozni pár napig. … e muzsika fülbemászó, könnyed, kortalan. S ezt kezdik érteni azok a nézőtéren ülő tinédzserek, akik a musicaleken át érkeztek a zenés műfaj emez eredeti darabjaihoz.”
   Jámbor Ildikó elismeréssel ír a szereplőkről:


  

Szilágyi Olga

   "Szilágyi Olga már korábban is megmutatta, milyen muzikális, most színészi játéka is kiteljesedett. Violetta, azaz Ibolyaként könnyed, kedves primadonna és táncoskomika egyszerre. Egri Lászlónak remek hangja van, Raul szerepében többször van alkalma ezt megmutatni. …

 

Vókó János - Dimanopulu Afrodité - Tunyogi Péter

Dimanopulu Afrodité nemcsak mutatós, hanem sziporkázóan hisztériás Ninon szerepében. Vókó János (Florimond, a zeneszerző) és Tunyogi Péter (Henry, a költő) komikusi készségét kamatoztatja. … Akik viszont igazán lubickolnak a szerepben, azok Sata Árpád (Spagetti bácsi, a végrehajtó) és Bessenyei Zsófia (Jeanette, a szobalány), s természetesen Bakody József (mint Rotschild báró, a szponzor).” De dicséri Pálfi Zoltán színigazgatóját, Horváth Ferenc hadügyminiszterét, Réti Árpádot és Ivády Erikát is.


  

Pálfi Zoltán - Bessenyei Zsófia

Megállapítja, hogy „Moravetz Levente (m.v.) rutinosan instruálta színészeit.” A koreográfiról  - Dévényi Ildikó, m.v. – úgy véli: „… a mozgáselemek jók, de visszafogottak, a könnyebb megoldás irányába viszik az előadást.” … Pilinyi Márta jelmezeit „szépnek, könnyednek, rafináltnak” írja le. …
   Írását ezzel fejezi be: „… kellemes, könnyed levezetése ennek a társulat és a társadalom számára is nehéz évadnak.”
   Reménykedjünk, mondom még egyszer, hogy a ma esti online bemutató után legalább az évad végén már a nézőtéren ülve is találkozhatunk a Montmartre-i ibolyával és szóról-szóra elismételhetjük az 1997-es kritika zárómondatát! 

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások