gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló
Archívum - 2022.

70 ÉVE TÖRTÉNT – EGRI CSILLAGOK, AZ ADY ENDRE AMATŐR SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT ELŐADÁSA

2022.08.16. 10:00

  1952-ben, az ostrom 400. évfordulóján az egri Ady Endre amatőr színjátszó csoport bemutatta az Egri csillagokat.
  „Méreteiben szinte egyedülálló mozgalom indult meg megvalósításáért. A mag együtt volt, s szorosan felzárkóztak köré azok, akik magukévá tették az előadás ügyét – és sokan voltak ilyenek. A színjátszó-gárda hónapokon keresztül dolgozott.” – írta az előadás rendezője, Forgács (Fink) Kálmán két évvel később a Népújságban.
   A Heves Megyei Hírlap-ban, 2002-ben Kiss Kálmánné, Németh Irén így emlékezett:
   „Hónapokig próbáltuk az esti órákban, munka után. A bemutató előadás 1952. aug. 20-án volt a színházban. Majd egy héten át telt ház mellett ment, napi két előadásban. A sikert jellemzi, hogy neves színészek, köztük Major Tamás is megnézte, és elismeréssel nyilatkoztak a teljesítményről. A 150 fős szereplőgárda törzstagjai hivatalnok, ügyvéd, pedagógus, kőműves, szabó, cipész, vasutas és diák. A statisztéria az egri diákokból állt össze. Társulatunk önfenntartó volt. Kizárólag előadásaink bevételéből fedeztük a költségeket. Mégis az Egri csillagokhoz a Nemzeti Színháztól és pesti jelmezkölcsönzőktől szereztük a jelmezeket. A díszleteket a csapat tagjai készítették."


 

   (* Forgács Kálmánból később hivatásos színész lett, tavaly, születésének 100 éves évfordulóján a blog három részes sorozatot közölt róla , és .)

 

ILYEN VOLT EGY SZÍNIKRITIKA 155 ÉVVEL EZELŐTT, 1867-BEN

2022.08.08. 10:00

ELHUNYT BLASKÓ-SAÁROSSY ZSÓFIA

2022.07.31. 12:44

   Hosszas betegségét követően, 38 éves korában elhunyt Blaskó-Saárossy Zsófia, rendezőasszisztens, dramaturg. Nyugodjon békében!

BÉRLETEK VÁSÁRLÁSÁRA BUZDÍTÓ PLAKÁTOK 1966 ÉS 1970

2022.07.25. 10:10

 

TANULMÁNY A NŐKRŐL

2022.07.10. 14:21














Gyülekeznek a nézők.

A Tanulmány a nőkről című zenés vígjáték szerepelt tegnap este az Agria Nyári Játékok műsorán, a Líceum udvarán, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában. Az estének volt két egri vonatkozása - az író szerepét Ágoston Péter játszotta, aki Egerből indult - egy korábban a blog számára született írását olvahatják. Balogh Sándorként pedig most Ozsgyáni Mihályt láttuk, több évig volt tagja az egri társulatnak, s "A fátylam kicsit oldalra billent" című, a magyar után már németül is megjelent regényéről először a blogon lehetett olvasni - még a megjelenés előtt. Lásd  !
   A nevetésre ingerlő szituációkon, a sok-sok ismert (retro) slágert hallgatva jól szórakozott a közönség, de közben eszembe jutott a Gárdonyi Géza Színház 2006-os produkciója is. Íme, két rövid részlet abból az előadásból, az első és második felvonás fináléjából (a videó a képre kattintva nyílik, a blog YouTube csatornájáról):

 

NYÁRI SZÜNET

2022.07.05. 18:53

NYÁRI SZÜNET - hirdeti a felirat az első egri kőszínház épületén. Nem tudom, mikor készült a kép, én az 50-es évek elejére tippelek, de mindenképp 1955 előtt, mert abban az évben került fel a homlokzatra a Gárdonyi Géza Színház felirat, ami itt még hiányzik.


 

ÉLETMŰ-DÍJ

2022.07.03. 12:22

   A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Életmű-díjat kapott Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház Örökös Tagja. Gratulálunk!
 

25 ÉVAD AZ EGRI SZÍNPADON - BESZÉLGETÉS NAGY ANDRÁSSAL (VIDEÓ MELLÉKLETTEL)

2022.05.22. 12:21

Fotó: gardonyiszinhazblog

A hamarosan véget érő 2021/22-es évad a 25. Nagy András számára a Gárdonyi Géza Színházban. Pedig eredetileg nagyon más pályára gondolt... A jubileumi beszélgetés a Színészportrék menüpontban olvasható. Ezt az írást a felvidek.ma portál is átvette.
 

SZÍNHÁZI VILÁGNAP 2022

2022.03.27. 00:01
   A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet Közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Az idei világnapi üzenetet Peter Sellars, amerikai rendező fogalmazta meg:

Kedves Barátaim!
 

Miközben a világ óráról órára, percről percre a napi híradásokon csüng, hadd kérjem meg a világ színházcsinálóit arra, hogy a történelmi változások és a történeti idő, történeti reflexió, történeti tudatosság tükrében fogalmazzuk meg a saját céljainkat! Történelmi időket élünk. Mélyreható változások zajlanak az ember önmagához, másokhoz és a nem emberi világhoz fűződő viszonyában, amit szinte lehetetlen megragadni, formába önteni, kifejezni, beszélni róla. 

Nem a 24 órás hírfolyamok, hanem az idő peremén létezünk. Az újságok és a média nincs felkészülve erre, és képtelen megbirkózni azzal, amit most tapasztalunk.

Van-e nyelv, mozdulat, kép, ami lehetővé teszi a mély ellentétek és kíméletlen összecsapások megértését? Hogyan tudjuk tapasztalatként és nem tudósításként közvetíteni a mostani életünk lényegét? 

A színház a tapasztalat művészete. 

Amikor sajtókampányok, megállapíthatatlan hitelességű hírek, félelmetes jóslatok árasztják el a világot, hogyan léphetünk túl a számok végtelen ismétlésén, hogy megtapasztalhassuk az élet, az idő, a természet, a barátság, vagy akár csak az ég különös színeinek szentségét és végtelenségét? A két év óta tartó COVID- járvány összezavarta az embereket, eltompította az érzékeinket, beszűkítette sokak életét, kapcsolatok szakadtak meg, vagyis az emberiséget, az emberi életközösséget egyfajta nullpontra taszította.

Milyen magokat kell ültetnünk, aztán újra elültetnünk, és melyek azok a túlburjánzó, tolakodó fajok, amelyeket teljesen és véglegesen el kell távolítanunk? Olyan sokan élnek a létezés szélén. Olyan sok az irracionális módon, váratlanul fellángoló erőszak. És rengeteg, már létező rendszerről derült ki, hogy valójában a kegyetlenség gépezetei. 

Hová lettek az emlékezés szertartásai? És egyáltalán mire kell emlékeznünk? Melyek azok a rítusok, amelyek lehetővé teszik, hogy végre újragondoljuk és megtegyük azokat a lépéseket, amelyeket eddig soha? 

A történeti, „epikus” látásmód, a célok, a gyógyulás, a jóvátétel és a gondoskodás színháza új szertartásokat igényel. Nem arra van szükségünk, hogy szórakozzunk. Hanem arra, hogy összegyűljünk. Hogy kialakítsunk egy közös teret, és hogy fontos legyen nekünk ez a közös tér. Védett terekre van szükségük ahhoz, hogy meghallgathassuk és megérthessük egymást. 

A színház az egyenlőség tere. Az emberek, istenek, növények, állatok, esőcseppek, könnyek egyenlőségéé. És az újjászületésé. Az egyenlőség és a mély egymásra figyelés terét az a rejtett szépség világítja be, amelyet a veszély, a nyugalom, a bölcsesség, a türelem kölcsönhatása tart életben.

A Virágfüzér-szútra tízféle türelmet különböztet meg. Az egyik legerősebb az úgynevezett „csodaként megélt türelem”. A színház mindig úgy mutatja be az evilági életet, mint valami olyan délibábot, amely lehetővé teszi, hogy felszabadító tisztánlátással és erővel lássunk át az illúziókon, téveszméken, vakságon és tagadáson.

Annyira biztosak vagyunk abban, hogy jól szemléljük a fontosnak tartott dolgokat, hogy közben képtelenek vagyunk észrevenni az alternatív valóságokat, az új lehetőségeket, a miénktől különböző megközelítéseket, a láthatatlan kapcsolatokat, az időtlen összefüggéseket. 

Itt az idő, hogy elménket, érzékeinket, képzeletünket, a történelmünkről és a jövőnkről formált gondolatainkat megújítsuk.  Ezt egymástól elszigetelt, egyedül dolgozó emberek nem tudják megvalósítani. A színház épp az együtt munkálkodás lehetőségét nyújtja nekünk.

Szívből köszönöm a munkájukat. 

Peter Sellars

MAGYAR EZÜST ÉRDEMKERESZT EMŐDI ATTILÁNAK

2022.03.11. 21:47

Március 15. alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel jutalmazták Emődi Attilát, a GG Tánc, Eger táncművészét. Gratulálunk!

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY

2022.03.03. 12:55

Március 7-től mindenhol, tehát a színházakban is megszűnik a kötelező maszkviselés.
 

HÁBORÚ A SZOMSZÉDUNKBAN - A GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZ ADOMÁNYA UKRÁN MENEKÜLTEKNEK

2022.03.01. 13:10

   A GG Tánc Eger társulatának felhívására a színház munkatársai adománygyűjtést szerveztek, a beérkezett adományokat Tiszabecsre juttatták el az Ukrajnából odaérkező menekültek részére. A társulat kisbusza és személyautója megtelt ruhákkal, tartós élelmiszerrel, tisztálkodási eszközökkel. Az akció legfőbb célja a gyors segítségnyújtás mellett az, hogy mások figyelmét is felhívják az adománygyűjtés, az emberség fontosságára.
   Földes András fotóján - telex.hu - egy fiatal pár (és rajtuk kívül nagyon sokan) a Kijevi metróban tölti az éjszakát. Teatralna állomás.


 

DÜRRENMATT BEMUTATÓ

2022.01.22. 17:30

   Tegnap este mutatta be a Gárdonyi Géza Színház Dürrenmatt: A fizikusok című darabját. Az egri közönség 57 évvel ezelőtt találkozhatott vele, de akkor sem színpadon, csak felolvasó színházi formában. Szatirikus vígjátékot hirdet a színlap, de nem a közhasználatúlag értett vígjátékról van itt szó, nevezhetnénk akár filozófikus szatírának (vagy egy nézőtéri megjegyzés nyomán tudományos thrillernek) is.


Fotó: Gál Gábor

A teljes beszámoló a 2021/22-es évad menüpontban olvasható!
 

KITÜNTETÉS A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL

2022.01.21. 23:45

   Kiváló Munkáért kitüntetésben részesült Lázár Rita, a Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztense és Szűcs Réka, a Harlekin Bábszínház bábszínésze. Gratulálunk!

* Lázár Rita korábbi, a blog számára született írását olvashatják.

BEFEJEZŐDÖTT AZ ÚJ KÜLSŐRE TÖRTÉNŐ ÁTÁLLÁS

2022.01.19. 20:08

 Csaknem teljes 12 év után a blog külsőt váltott. A legszembetűnőbb változás, hogy az eddigi szürke alapszín fehér lett. Ugyanakkor a képek jelentős része (a változtatás visszamenőleg is megtörtént) ezután nagyobb méretű lesz. Látványelemeket, képkereteket, térközöket, betűszínt... kellett igazítani az új külsőhöz, ez eltartott egy ideig, de a mai nappal az átállás teljes egészében megtörtént. Köszönöm a türelmet! J.F.

MEGVÁLTOZIK A BLOG KÜLSEJE

2022.01.16. 12:55

Tisztelt Olvasók!

   A blog külsőt vált. Amint látható, ez alapvetően már meg is történt, azonban sok munka van még a részletekkel. Mutatok két példát, a felső sor az eddigi állapotot mutatja, a középső a mától látható átmenetit és a legalsó a majdani végső formát.
   A munka mindenképp több napot fog igénybe venni.   
  A tartalmat ez nem érinti, változatlanul teljes egészében rendelkezésre áll. J.F.


 

NÉGYSOROSAK - SZILVESZTERI REJTVÉNY - A MEGFEJTÉS

2022.01.03. 08:00

Az alábbi négysoros versikék a magyar és a világirodalom ismert színpadi műveit idézik meg, a forrás a Színházi élet egyik 1935-ös száma, a szerző Innocent Ernő. A blog december 31-i feladványában a feladat kettős volt, egyrészt megfejteni, ki az író és a mű címe, másrészt kitalálni, a csillagok milyen szó (vagy szavak) helyett állnak. Íme, a megfejtések.
 

1. Madách: Az ember tragédiája
 
Ádám, Éva, Lucifer, s egy sátáni álom:
rajtaveszt az emberiség minden ideálon!
Múlton, jelenen, jövőn rettentő végzet izzik!
De vigaszt zeng az Úr szava, s az ember küzd és bízik.

2. Ibsen: Peer Gynt

Szarvaslovaglás hazug hajrája!
Menyasszonyrablás... Aase halála...
Viszi a távlatok, a mesék vad árja!
És Solvejg várja...

3. Moliere: A fösvény

Mit bánja, hogy van-e Isten, ennivalója van vagy nincsen,
mit bánja, hogy fia, lánya boldogságát hogy' találja,
s hogy földje, háza parlagon...
Ül a pénzén Harpagon!

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások