gardonyiszinhazblog
Útmutatók

 
Színháztörténet

 
Menü
 
Kereső
 
search engine by freefind
 
Magamról

 

1987 óta - amióta Egernek újra van önálló társulata - minden darabot láttam, többször is, akár huszonvalahányszor. Színházi tárgyú írásaim, kritikáim a Heves Megyei Nap színházi mellékletében 1995-96-ban jelentek meg rendszeresen, de a melléklet megszűnése óta is előfordultak különböző lapokban, ma pedig internetes portálokon. 2000 tavaszán egy előadás végén nagy meglepetésemre a színpadra szólítottak a darab szereplői, Örökös Néző címet kaptam tőlük. Természetesen nagyon meghatott, büszke vagyok rá. Mindenkit tisztelek, akár színpadon van, akár a háttérben dolgozik a színház csodálatos világában. Magamat is erős szállal ehhez a világhoz tartozónak érzem. 2010.04.05-én indítottam a blogot. Remélem, kiérdemli az Olvasó folyamatos érdeklődését. J.F.

 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
* Napló
Archívum - 2020.

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / KÉPKIRAKÓ

2020.03.29. 20:55

   A kényszerű otthonmaradás közben gondolatokat elterelő szórakozás lehet egy képkirakó játék is (lásd a menüben!) - 18-ra bővült a kirakható képek száma.

 

MÁRCIUS 27. - SZÍNHÁZI VILÁGNAP 2020, A GÁRDONYI GÉZA SZÍNHÁZBAN

2020.03.27. 19:23
 

   A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben, amikor a színházak is bezártak, nem hangozhatott el a szokásos világnapi üzenet sem, hagyományos módon, az előadás előtt.
  A Gárdonyi Géza Színház történetének első élő Facebook bejelentkezésében a színház direktora olvasta fel az üzenet egy részletét (Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró gondolatait teljes egészében elolvashatják a blog előző bejegyzésében), majd Szigligeti Ede Liliomfi című cselvígjátékát kezdték közvetíteni, amelyet a 2018/19-es évadban mutatott be a színház. 
   Mint a direktor elmondta, ezt további előadások Facebook-közvetítése is követni fogja.

MÁRCIUS 27. - SZÍNHÁZI VILÁGNAPI ÜZENET

2020.03.26. 19:49

   A Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezéseként a Színházi Világnapot minden év március 27-én ünnepeljük. Ezen a napon az előadások előtt elhangzik az üzenet. Az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt ez most lehetetlen. Az idei szerző Shahid Nadeem, pakisztáni drámaíró, az ország egyik legfontosabb kulturális intézménye, a pandzsábi Kortárs Színház művészeti vezetője.

A SZÍNHÁZ MINT SZENTÉLY

   A pakisztáni Lahore város Kortárs Színháza Bulleh Shahról, a híres 18. századi szúfi költőről szóló előadásának végén egy idős férfi és egy fiatal fiú lépett oda a színészhez, aki a nagy szúfit játszotta. “Az unokám beteg, megáldaná őt?”. A színész meglepődve ezt válaszolta: “Én csak egy színész vagyok, aki Bulleh Shah szerepét játszottam a színpadon.” Az öregember így felelt: “Fiam, te nem színész vagy, hanem Bulleh Shah megtestesülése, az ő avatárja.” Hirtelen a színház teljesen más felfogása lett nyilvánvalóvá számunkra, amelyben a színész az általa megformált szereplő megtestesülésévé válik.
   A fentiekhez hasonló történetek minden kultúrában megtalálhatóak. Ezek hidat alkotnak közöttünk, a színházcsinálók és az olykor tapasztalatlan, de mindig lelkes közönség között.  Játék közben néha elragad bennünket színházi eszményünk, a társadalmi változások előmozdításában betöltött szerepünk, és elfeledkezünk minden másról. Amikor a jelen kihívásaira összpontosítunk, tulajdonképpen megfosztjuk magunkat attól a mélyen felkavaró lelki élménytől, amit a színház nyújtani képes. A mai világban, amikor elhatalmasodik a vallási fanatizmus, a gyűlölet és az erőszak, amikor bolygónk egyre súlyosabb klímakatasztrófa felé sodródik, meg kell találnunk a módját, hogy újra visszanyerhessük spirituális erőinket. Nemcsak a közönyt, a reményvesztettséget, a pesszimizmust és a kapzsiságot kell legyőznünk, de vállalnunk kell a világunk és a bolygónk iránti felelősséget is. A színháznak nemes és fontos szerepe van azon energiák felszabadításában és mozgósításában, amelyek megakadályozhatják, hogy az emberiség szakadékba zuhanjon.
   A színház képes a színpadot szakrális térré változtatni. Dél-Ázsiában a művészek mély alázattal érintik meg a színpad deszkáját, mielőtt fellépnek rá. Ebben az ősi hagyományban összefonódik a spiritualitás és a kultúra. Ideje helyreállítani ezt a szoros kapcsolatot művész és közönsége, múlt és jövő között. A színházi alkotás szent tevékenységgé válhat, a színészek valóban megtestesülései lehetnek az általuk játszott szerepeknek. A színháznak megadatott a lehetőség, hogy szentéllyé váljon.

 

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / A MAGYAR SZÍNHÁZI TÁRSASÁG FELHÍVÁSA

2020.03.26. 19:22

Kedves Színházbarátok!

   Ebben a nehéz időkben kéréssel fordulunk Önökhöz.
   A világszerte fennálló veszélyhelyzet többek között a színházak bezárását is magával hozta. Hogy mikor nyithatnak ki, senki nem tudja.
   Ez az előre nem látott helyzet, hogy az előadások elmaradásával a jegybevételek is kiesnek, nem csak a színházakat, mint intézményeket hozzák nehéz helyzetbe, hanem nagyon sok színházcsinálót – színészt, rendezőt, dramaturgot, tervezőt, de a háttérdolgozókat, műszakot, adminisztrációt is, akik közül sokan nem havi fizetésért, hanem felléptidíjért, eseti megbízással dolgoznak.
   Önök közül sokan előre megváltották bérleteiket, jegyeiket. Nyilván Önöknek is bosszúság, hogy nem élvezhetik az adott előadás(oka)t, és nem tudni, mikor lesz alkalmuk ezt bepótolni.
   Mindenki problémákkal küszködik. S miközben természetesen az élet védelme az elsődleges, arra kérjük Önöket, gondoljanak a színháziakra, akik közül sokan bizonytalan ideig jövedelem nélkül maradnak, s segítsék őket azzal, hogy nem váltják vissza előre megváltott jegyüket. Már csak azért sem, mert ismereteink szerint a színházak pótolni szeretnék az elmaradt előadásokat.
   Ha így tesznek, nagyon sokat segítenek a színházaknak, a színházi dolgozóknak. S ha emellett még szeretnék kimutatni szolidaritásukat, úgy kérjük, csatlakozzanak ehhez a kampányhoz.
Megértésüket és segítségüket nagyon köszönjük.

Magyar Színházi Társaság

 

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / MASZKOK

2020.03.26. 15:22

   "Bár a közönség előtt zárva a teátrum, példaértékű munka zajlik odabent: a Gárdonyi Géza Színház varrodájában ezekben a napokban nem jelmezek, hanem arcmaszkok készülnek! Reméljük, hamarosan minél több emberhez eljutnak. Köszönjük a munkát!" - írja a Koronavírus Info - Eger, naprakész információk a Városháza intézkedéseiről Facebook-oldal.

 

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / TÁRSULATI TAGOK VIDEÓI

2020.03.24. 09:55

A lenti közlemény három nappal ezelőtt jelent meg a színház Facebook-oldalán, azóta Kós Mátyáson kívül (a képre kattintva megnyílik a videó a blog Youtube csatornájáról)
Babócsai Réka (otthon maradásra kér, találkozhatunk egy kiskutyával - vagy mégsem? - és Barkóczi Noémi dalát hallgathatjuk meg),
Dér Gabriella (József Attila: Medáliák - részlet),
Tóth Levente (Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért)
egy-egy felvétele érhető el.

"Kultúra veszélyhelyzetben
NE VESZÍTSÜK EL EGYMÁST! Online tartjuk a kapcsolatot Kedves Közönségünkkel.

Tisztelt Nézőink!
Közös érdekünk, hogy a kialakult helyzetben is élő legyen közöttünk a kapcsolat, ezért művészeink otthonról (okos telefonon) rövid felvételeket készítenek az Önök számára, amelyeken verseket, dalokat adnak elő, s melyek folyamatosan felkerülnek honlapunkra és facebook-profilunkra. Ezen kívül - régebbi emlékeket idézve - előadás-részleteket, valamint teljes (jogdíjmentes) felvételeket is elérhetővé teszünk.
Kérem, vigyázzanak magukra! A veszélyhelyzet feloldása után sok szeretettel várjuk Önöket vissza teátrumunk falai közé!
Blaskó Balázs
igazgató"

 

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / MI LESZ A BÉRLETES ELŐADÁSOKKAL?

2020.03.20. 14:26

   A színházak bezártak. Nem lehet tudni, meddig. A 2018-19-es évadban június 4-én volt az utolsó előadás. Addig a dátumig most 2 és fél hónap van hátra. Sajnos nem tűnik valószínűnek, hogy ebben az évadban még lehetnének. A színházak mindenképp nagy anyagi veszteséget kénytelenek elszenvedni. A bérletes nézők pedig (és természetesen a 12 féle gyermekbérlet tulajdonosai, valamint a csak egy-egy előadásra már korábban jegyet váltottak sem, de koncentráljunk most a felnőtt- és ifjúsági bérletekre!) nem kaphatják meg így azt, amit már kifizettek. Személyesen engem három előadás érint, de az interneten több forrásból is elindult kezdeményezéshez csatlakozva, én nem fogom visszakövetelni ezek árát. Korántsem biztos azonban, hogy mindenki akarja vagy tudja követni ezt az utat.
   A Gárdonyi Géza Színházban ebben az évadban a következő számú bérletek vannak:
9 felnőtt,
1 fiatalok színházi bérlete,
1 ön választ,
7 ifjúsági,
tehát összesen tizennyolc.
   Hogyan lehetne ezeket mégis pótolni? Nem hivatalos, amit írok, csak az én magán-gondolkodásom eredménye. Ha valami nagyon várt csoda folytán mégis meg lehetne nyitni újra a színházat mondjuk május közepén, akkor en suite rendszerben - tehát napokon át ugyanaz az előadás menne - le lehetne játszani az elmaradt előadásoknak legalább egyik részét, esetleg még meg is hosszabbítva tavalyhoz képest az évadot 1-2 héttel. Horribile dictu, még néhány vasárnapi-hétfői előadás is lehetne. Igen, ez terheket róna mindenkire a színházban (legmélyebb együttérzésem minden színházunk minden tagjával, legyen bár színpadon, vagy "csak" a háttérben), de mégis egyfajta megoldás lehetne. A pótolni még így sem tudott előadásokat pedig a következő évad szokásosnál korábbi kezdésével ugyanígy, en suite. A bérlettulajdonosok szempontjából is bonyolultabb lenne természetesen a helyzet, mindenkinek megvan (volt) a megszokott színházi napja, de a nagy többség talán meg tudná oldani és ebben a rendkívüli és kivételes helyzetben szívesen vállalná, hogy egy másik napon menjen.
   Egy előadás valószínűleg még így is elmaradna mindenkinek, mert hiszen a Nagymama című vígjáték bemutatója április 3-án lett volna, a próbák folytak, de most, hogy már teljesen be kellett zárni a színházat, s nem csak az előadásokat felfüggeszteni, nem gondolom, hogy ebben az évadban még lehetne bemutató. Ha mégis sikerülne, akkor a fent említett meghosszabbított évad lehetőséget adna legalább néhány előadására.
 

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / SZÍNHÁZ A NETEN

2020.03.13. 21:53

   Miután a kihirdetett veszélyhelyzet következményeként a színházakat is bezárták, egyre többen közvetítenek egy-egy előadását élőben az interneten. Tehát mindenki a helyén, az előadást megtartják - csak sajnos üres nézőtér előtt, de közvetítik például a Youtube vagy a Facebook csatornájukon. Ez persze messze nem az az élmény, mint egy "igazi" előadás, mégis egy gesztus, ami ebben a nehéz időben is élő kapcsolatot tart a nézővel, aki biztosan értékeli a különleges helyzet szülte különleges megoldást, akkor is, ha nem sokkamerás HD minőségű az "adás". A Gárdonyi Géza Színháznak is van Youtube és Facebook csatornája is... Csiky Gergely: A nagymama című vígjátéka bemutatójának tervezett időpontja például nagyon közel van (április 3.), egyáltalán nem biztos, hogy addigra újra megnyílhatnak a színházak. Esetleg el lehetne gondolkodni egy ilyen internetes bemutatón vagy más előadás közvetítésén, s ez némi kis segítség is lehetne - gondolom - azoknak a színészeknek is, akik nem közalkalmazotti státuszban vannak, hanem gázsijukat a lejátszott előadások után kapják.

 

KORONAVÍRUS JÁRVÁNY / A SZÍNHÁZAK BEZÁRNAK / KÖZLEMÉNYEK / #neváltsvisszajegyet

2020.03.11. 14:51
Frissítve: 2020.03.12. 11:20

Veszélyhelyzetet hirdettek ki a vírus miatt az ország teljes területére. Az intézkedések közé tartozik a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények - tehát a színházi előadások is - tilalma, ma éjféltől, határozatlan időre, rosszabb esetben esetleg hónapokra.

Gárdonyi Géza Színház

  Kedves Nézőink! A Kormány által elrendelt veszélyhelyzetet figyelembe véve, szem előtt tartva a lakosság érdekeit és a közegészségügyi szempontokat, sajnálattal értesítjük kedves közönségünket, hogy egyelőre mind a nagyszínpadi, mind a stúdióba meghirdetett előadásaink elmaradnak. Az intézkedés a veszélyhelyzet visszavonásig marad érvényben. Amennyiben lehetőség nyílik rá, elmaradó előadásainkat az évad végéig pótoljuk. A jegyekkel és bérletekkel kapcsolatos egyéb ügyintézésről a további kormányrendeletek függvényében születik majd döntés.

Miskolci Nemzeti Színház

  Tisztelt Közönségünk! 2020. március 11-én veszélyhelyzet elrendeléséről döntött a kormány. A koronavírus terjedését megelőző intézkedésekről szóló rendeletnek megfelelően, nézőink védelmében a mai naptól bizonytalan ideig nem tartjuk meg előadásainkat. További intézkedésig a Miskolci Nemzeti Színház mindhárom játszóhelye zárva tart. A már megváltott jegyekkel és bérletekkel kapcsolatban a későbbiekben adunk tájékoztatást. Szíves türelmüket és megértésüket kérjük a rendkívüli helyzetre való tekintettel! A színházban a próbák továbbra is folynak, készülünk a veszélyhelyzet feloldására és bízunk benne, hogy ennek lezárultával zavartalanul folytatódhat idei sikeres évadunk.

* És egy felhívás a Facebook-ról: "A következő pár hétre szóló 6 színház-, és 4 koncertjegy tulajdonosaként: mivel a jegybevétel egy elég fontos lába az amúgy sem könnyű helyzetben lévő kultúriparnak, szeretném azzal támogatni a színházakat, szervezőket, művészeket, hogy nem váltom vissza a belépőimet. Ha lehetőségem adódik, elmegyek majd a későbbi pótelőadásra, vagy ha nem, egyszerűen lemondok az árukról. Ha megteheted, tegyél így te is! #neváltsvisszajegyet Szántai Péter"

 

A 170 ÉVE SZÜLETETT JÁSZAI MARI EGRI VENDÉGSZEREPLÉSE

2020.02.29. 13:17
 
Medea szerepében
(a fénykép nem egri vendégszereplésekor készült)
 

   170 éve, 1850. február 24-én született Jászai Mari, a nagy magyar tragika, akit az egri színházlátogató közönség is láthatott! Az Eger című, minden kedden megjelenő „Politikai s vegyes tartalmú hetilap” 1890. január 7-i számában olvashatjuk (eredeti helyesírással):
   Mint a villám, olyan gyorsan járta be a hír a múlt hét elején városunkat, hogy Jászai Mari asszony, nemzeti színházunk első tragikai művésznője, vendégszereplésre városunkba jön néhány napra.
Alig akartunk hitelt adni e hírnek, mint már igen sok "kacsá"-nak, mikor is a múlt csütörtökön, Tyukody Lőrincz uram famíliájáénak előadása alkalmával, kézzelfoghatólag s szemmel láthatólag győződhettünk meg annak valóságáról, mert mig a Csóka igazgató által közöttünk kiosztatott öles tudósítás olvasásába merültünk, alig vettük észre, hogy a jobb oldali páholy-sorban egy delnő jelent meg, Kovách Kálmán, a szinköri bizottság elnöke karján, elfátyolozott arczczal, utitársnője kíséretében, s foglalt helyet a páholyok egyikében. Minden látcső e páholy felé irányult, s jóllehet már szájról-szájra járt a „Jászai Mari“ neve, a teljes megnyugvás csak akkor következett be, midőn fátyolát föllebbentette. Tehát csakugyan ő, Jászai Mari, kit eddig közönségünk csak híréből ismert. Eljött, hogy művészetét bemutassa, — mert őt semmi érdek, semmiféle rokoni összeköttetés, gyermekkori emlék, vagy más eféle nem köti városunkhoz — s módot nyújtson arra hogy megismerjük, s büszkén dicsekedhessük el, hogy nekünk is volt szerencsénk Magyarország ez idő szerint úgyszólván legelső s legnagyobb tragikai művésznőjéhez.
   Ma már az egész ország tisztelve ismeri és szereti Jászai Marit, ismeri mint szent buzgalmu színművésznőt, s mint sok-oldalulag müvelt nőt, ki alig 2 évtizeden át szerepeiben, melyeket még átolvasni is sok, nem megtanúlni, a sokféleség, a különböző alak és egyénitett jellem, s az ezekben rejlő különböző lelki állapot s ugyanannyi szenvedély mesterien eltérő árnyalatainak oly óriási sokaságát adá. Nem is említve jótékony czélú föllépteit, s apróbb irodalmi tevékenységét. Hja! — könnyű neki, — mondják talán sokan — bizonyára korán kezdte, hogy oly sokra vitte, nagy városban nevekedett, jeles mesterek kanállal öntötték belé a művészetet. Koránsem, sőt ellenkezőleg későn, már mint asszony kezdett tanúlni, s bár nem tagadhatjuk, hogy jeles mesterei voltak, amit tanúlt, azt jobbára önmagától, tanitó nélkül tanúlta, vezetői voltak a vas szorgalom és erős akarat. Jászai igazi példányképe lehet színművésznőinknek, ki megmutatta, miszerint nincs az a magas hegy, hová az erős és előretörő akarat fel ne juthatna. Hiszen, hogy élettörténetének néhány lapját áttekintsük, tudjuk, hogy a 60-as években még ő is csak egyszerű kezdő volt. De már ekkor feltűnt kiváló szép alakjával, s bájaival — melyeknek még ma is birtokában van — meghóditá a főváros akkori fiatalságát. Később
Kassaynak, nemzeti színházunk azon időben kiválóan kedvelt komikusának nejévé lön, ki fölismerve benne a rendkívüli tehetséget, nagy gondot fordított kiképeztetésére. Igy került kiváló mesterek keze alá, kiktől mindenesetre sokat tanult, de a tökélyt önnönmaga szerezte meg magának, mikor — Shakespeare tragédiái szépségeinek megértése és felfogása végett, páratlan szorgalommal megtanult angolúl, majd utóbb, hogy Sophokles, Euripides stb. trageodiáit megértse, megtanult görögül. És hogy e páratlan szorgalom mily lelkiismeretes álljon itt a következő, már egri időzése alatti kis epizód, melynek fültanui voltunk. Szombaton, első vendégfellépte napján, belép hozzá Csóka igazgató s szerepét tanulva találja. „Hogyan — csapá össze kezeit az igazgató — „Nagyságod a ma esti szerepét tanulja?“ — „Hát tudja kedves Csóka, — viszonzá nyájasan — e szerepemet ma éppen negyvenedszer játszom, de még mindig nem vagyok vele teljesen megelégedve, még mindig találok benne igazitni valót.“
   Egri vendégszereplését a múlt szombaton, f. hó 11-én kezdte meg, s bár eleinte csak három előadásra volt tervbe véve fellépése, utóbb egygyel megtoldotta, mi csak annak jele, hogy jól találja magát s örömmel időz körünkben. Szerepei, melyekben föllép, "Medea" "Stuart Mária" "Magdolna" és "Deborah". Eddig két szerepét láttuk. Szombaton, f. hó 11-én Medeát, és vasárnap, 12-én Stuart Máriát. Mindkettő a művészi tökély magas fokán állott, különösen Medeája, mely úgy látszik, force-szerepeinek egyike, melyben egy akaraterejével imponáló hősnő állott előttünk, ki leköté csodálkozásunkat, bámulatunkat. — Az olvasó rendesen megvetéssel fordúl el Medeától; közönség, de sőt a legtöbb színésznő rendesen csak egy fúriát, egy női szörnyet keresnek benne. Jászai Mari szakított, e felfogással, s valódi alakjában vezette elénk a büszke, dicsvágyó nőt……

 

KACSÓH PONGRÁC-BAKONYI KÁROLY-HELTAI JENŐ: JÁNOS VITÉZ (DALJÁTÉK) MESE FELNŐTTEKNEK

2020.01.29. 20:20

 

   A mostani produkció szerintem ugyan a legkevésbé sem „gyermekelőadás”, viszont visszahozza gyermekkorunkat.

* Bővebben a 2019/20-as évad rovatban! (Fotó: Gál Gábor)

 

ÜTKÖZÉS

2020.01.25. 18:35

   Nem tehetek róla, nekem ez furcsa... Tavasszal készül bemutatni a Gárdonyi Géza Színház a Páratlan páros című Ray Cooney komédiát, a Stúdiószínpadon. S ugyanakkor március közepén - amint azt a Szervezőiroda ajtaján kint lévő plakát és a Facebook hirdetések is mutatják - a Nagyszínpadon vendégelőadásként fogadja a Páratlan páros című Ray Cooney komédiát, amelyet egyébként már novemberben is fogadott, két előadásban, gondolom siker volt, ezért az ismétlés... De nem fogja - különösen így időben is közel esve - befolyásolni (csökkenteni) a saját előadás látogatóinak számát?
 

KITÜNTETÉS A MAGYAR KULTÚRA NAPJA ALKALMÁBÓL

2020.01.20. 19:05

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése kiemelkedő teljesítményéért „Kiváló Munkáért” kitüntetést adományozott Engler Imre, a Gárdonyi Géza Színház műszaki vezetője részére. Gratulálunk!

 

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT 2020!

2020.01.01. 00:02

Boldog új évet kívánok, primadonnák, bonvivánok,
táncos görlök, víg szubrettek, boldog újesztendőt néktek,
s mindenkinek, ki „alakít", sőt még azoknak is, akik
odavalók bármi címen, bár soha nincsenek színen,
akik díszleteket tolnak, „külső zajnak”, direktornak,
vasfüggönynek, szerepkönyvnek és az öltöztetőnőnek,
súgónak és kellékesnek, minden fő- és mellékesnek,
és kik a zsöllyében ülnek, az összes „nagyérdeműnek!"

(részlet Innocent Ernő verséből - Színházi Élet 1927)

 

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 

 

Kommentek & évek
Friss hozzászólások
 
A blog közösségi csatornái


  
 

 

 
Lezárt szavazások